Планетата се затопля неумолимо и в резултат на това човечеството е изправено пред рекордни температури - Северна Америка беше изправена пред силни бури и смъртоносни студове, а редица страни на европейския континент бяха изправени пред рекордни горещини през януари, пише BBC.

На 1 януари във Варшава (Полша) температурата на въздуха достигна рекордните 18,9°C, а в Билбао (Испания) термометрите показаха дори 25,1°C, което е с над 10°C над средната температура.

В същото време Северна Америка беше изправена пред рекордни студове и бури - застудяването беше толкова силно, че отне живота на повече от 60 души. Освен това се предвиждат виелици и леден дъжд в части от Средния запад, а синоптиците предупреждават за силни гръмотевични бури и торнада в Тексас, Арканзас, Оклахома и Луизиана.

От европейската страна на Атлантическия океан обаче нещата са съвсем различни - температурите в Холандия, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания, Лихтенщайн и Беларус бият национални рекорди. Във Франция, Германия и Украйна бяха фиксирани рекорди на станции.

Синоптиците отбелязват, че температурата, регистрирана във Варшава на 1 януари, е била с 4°C по-висока от декемврийския рекорд, а в Беларус температурата на въздуха е била 16,4°C, което е с 4,5°C по-високо от предишния рекорд. Любопитното е, че предновогодишните температури в Билбао бяха еквивалентни на средните през юли, а в някои части на Каталуния местните власти дори трябваше да наложат ограничения върху използването на вода.

Изследователите отбелязват, че новите температурни рекорди не са необичайни, но обикновено не надвишават предишните рекорди с повече от няколко градуса. Тази година нещата са съвсем различни.

Въпреки това, не цяла Европа се печеше на слънце, например в някои части на Скандинавия синоптиците прогнозират по-ниски температури и студове - до -20 ° C ще ударят Москва до уикенда.

Учените отбелязват, че горещите вълни са станали по-чести, интензивни и продължителни, а антропогенното изменение на климата е станало причина за тези промени. Изследователите обаче отбелязват, че зимните горещи вълни нямат същото въздействие върху хората като летните, което може да доведе до голям брой смъртни случаи.

Обърнете внимание, че от началото на индустриалната ера планетата вече се е затоплила с 1,1 ° C и това не е границата - изследователите предупреждават, че в бъдеще температурата ще се повишава по целия свят, ако човечеството не успее да намали емисиите.