Министерството на вътрешните работи /МВР/ даде заявка да увеличи чувствително проверките за наркотици по пътищата в страната. Вътрешното ведомство обяви обществена поръчка за доставката на наркотестове с прогнозна стойност 1 710 000.00 лева без ДДС. Министерството ще закупи нови 30 000 седемвалентни тест-касети за проверка на употребата на наркотични вещества или техните аналози, както и 150 анализатори към тях за проверка на водачи на моторни-превозни средства. Предвидено е и обучение на полицаите за работа с тях, като през теоретичен и практичен курс ще преминат 60 служители на вътрешното ведомство.

Според техническата спецификация, неотменна част от договора, тест-касетите трябва да позволяват едновременно качествено установяване в слюнка наличието на минимум следните седем групи наркотични вещества или техни аналози- амфетамини, дизайнерска дрога, опиати, кокаин, бензодиазелини, марихуана и метадон. А минималният срок на годност за всяка от тях да е не по-малък от девет месеца от датата на доставката. Анализаторите трябва да са с минимум три независими нива на достъп и да имат вградена памет за поне 500 отделни измервания. Задължилно изискване е да имат потребителско меню на български език и да са в производствената листа на производителя в годината на подаване на офертата на участника и/или на предходната календарна година.

Масовите проверки на шофьорите за наркотици от март т.г. се извършват с Drager Drug Test 5000. Съмненията, доколко техническите средства дават точни резултати, се засилиха през октомври т.г., след като МВР започна мащабни проверки на служителите от системата в страната за употреба на алкохол и наркотици. Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Генади Тенев обяви, че има случаи, при които положителни проби се отчитат и при употреба на медикаменти, приемани по лекарско предписание.

Фрапиращи, посочи той, са два случая в Бургас- в едно от районите управления в областния център тестът дал положителен резултат за наркотици на… чистачката, на възраст от близо 60 години. Под въздействието на наркотични вещества, според техническото устройство, била и още една служителка на МВР в Бургас на 55-години. Парадоксът е, че тестовете, според наредбата, по която се извършват, са предназначени за водачи на моторни-превозни средства. А конкретните случаите –тези жени никога не са били шофьори. Синдикалистите директно обвиниха ръководството на силовото министерство в „създаване на хаос, унизяване на полицаите и липса на законово основание за тестване“. И обявиха, че не са против тестовете, а срещу начина, по който се извършват те и възможностите за кръвна проба, за да докажат противното. Генади Тенев уточни, че в страната функционират няколко лаборатории за кръвни тестове за наркотици, най-близката до Бургас, е във Варна и всички те са буквално задръстени. Минават месеци наред, докато служител, засечен от наркотест, ще получи резултатите от кръвните проби, а през това време може да загуби работата си. Синдикатите определиха процедурата като „ходене по мъките“. И призоваха ръководството на МВР в спешен ред да реши проблема.