Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от рибарите в Ченгене скеле. Празникът ще започне на 19 декември (понеделник) от 11.00 часа с освещаване на крайпътен параклис. Той се е намирал преди време на устието на р. Ропотамо, съхранен е от местната рибарска общност. След реставрация, точно за празника той ще бъде поставен в близост до клуб-ресторант „Морски сговор“.

След това празненствата ще продължат с освещаване на паметен знак – бронзов бюст-паметник на най-добрия лодкостроител на Бургас. Коста Никита е роден в България и е изработил стотици лодки. Повече за неговия живот и дело може да се научи в експозициите на културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“.

Ритуалът за почитане на покровителя на рибарите Свети Николай Чудотворец ще продължи с освещаване на рибен курбан вътре в клуб „Морски сговор“. Програмата за тържествата включва още участие на дует „Бургас“, както и участие на поети в литературно четене, тематично посветено на живота на рибарите.

Успоредно с това в многофункционалната зала на културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ може да бъде разгледан фотопленер „Морски труженици“. Той ще бъде открит на 18 декември (неделя), от 11.30 ч., вход свободен. Изложбата ще остане в комплекса до края на месеца.