Непредприемането на действия за профилактика през годините се е стигнало до там, че в един момент нещата са непоправими и трябва да се действа спешно. Разпоредила съм да се извърши анализ на качеството на питейната вода, за да сме спокойни, че хората пият вода, която отговаря на стандартите, защото е възможно поради тези дефекти на съоръжението да има проблем с качеството на водата. Това обяви областният управител на Бургас Мария Нейкова на брифинг във връзка с обявеното частично бедствено положение заради необходимостта от спешен ремонт на конструкцията на пречиствателната станция за питейна вода към язовир Ясна поляна. Проблемът засяга жителите на четири общини – Созопол, Приморско, Царево и част от Средец. Припомняме, че проблемът стана ясен вчера, като проф. Нейкова веднага предприе действия, за да бъде решен и хората да не останат без вода, както и тя да отговоря на стандартите за качество. Днес тя даде подробности, съвместно с директора на ВиК-Бургас Ганчо Тенев.

„Конструкцията е стоманенобетонна тръгнала да се къса. Ние няма как да обследваме постоянно конструкция, която е под вода. За двете влизания, при които сме правили снимки, констатации, спираме водата за цялото Южно Черноморие. Това е проблемът“, каза Ганчо Тенев. Проф. Нейкова го попита пред кого е бил поставен въпросът, след като тя е била запозната с него едва вчера.

„Във връзка с обявеното частично бедствено положение ще поискам средства от Междуведомствената комисия към МС, която да вземе решение и да осигури необходимите средства, които никак не са малко – 15 милиона, за да започне много спешно този ремонт. Аз вчера бях запозната с този проблем и много бързо бе свикан Кризисен щаб, за да се предприемат необходимите действия. В качеството си на областен управител, желаейки максимално бързо и точно да се реши този проблем, предприех необходимите действия, така че хората да не останат без питейна вода. Защото това е недопустимо.“, каза проф. Нейкова.

„Трябва да се ремонтира пречиствателната станция, пропаднала е конструкцията, няколко клетки са излезли от строя. Въпреки всички, в момента, зимните месеци, можем да подаваме питейна вода за Южното Черноморие. Проблемът е, че не можем да изпълним капацитета на пречиствателната станция за лятото и трябва да се направи дублаж на нови филтърни клетки и помпена станция. Една клетка пропадна лятото, на 6-и декември пропаднаха още две клетки. Намалява все повече капацитетът, с който можем да работим. Съоръжението е от 1974 година.“, каза Ганчо Тенев.