Общо 21 души са задържани в Бургас при провеждащата се специализирана полицейска операция „бяло” срещу наркотиците, която тече на територията на цялата страна. Днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов разкриха подробности за арестите.

Привлечени към наказателна отговорност за държане и разпространение на наркотични вещества са 21 лица. Това е в рамките на последните 24 часа. Задържани са също толкова по закона за МВР. Извършени са две претърсвани, иззети са наркотични вещества. Оразувани са 14 бързи досъдебни производства и едно досъдебно производство. Има и двама задържания за 72 часа.

„Акцията продължава. Усилията ни няма да бъдат кампанийни, а систематични, методични и целенасочени. Имаме непоколебимата воля твърдо да се противопоставим на тези престъпления”, заяви прокурор Чинев.

Комисар Калоянов допълни, че ще извършват още проверки.

Видовете открити наркотици са марихуана, синтетични наркотици - метаамфетамин и т.нар. дизейнерска дрога - чай с импрегнирано наркотично вещестно. Те са намерени в бургаските комплекси „Изгрев” и „Меден рудник”, и в община Несебър.

„Наред с това беше извършена масирана проверка срещу водачи за наркотици. Случаите са седем. Акцентът беше и проверката на местата около учебните заведения, това беше предшествано от наша подготовка-служителите от Детска педагогическа стая и Криминална полиция влязоха в разговор с директори и училищни настоятелства, за да установим и локализираме местата и лицата, които извършват тази дейност. Проведохме и множество беседи”, каза прокурор Чинев.

При проверките е намерено наркотично вещество, укрито в тайник в стена, в калъфи за очила. Прави впечатление, че лицата, които се занимават с този престъпна дейност, държат в себе си по-малки количества, ако бъдат заловени, финансовата щета да бъде по-малка, казаха от полицията.

Освен огромен ресурс от МВР са ангажирани и множество прокурори.