В навечерието на Коледните и Новогодишни празници в Областна администрация Бургас се организира благотворителна инициатива „Елха на доброто“, която се утвърди през годините като много добра традиция на доброта и грижа към децата в риск и техните семейства. Патрон на дарителската кампания е проф. Мария Нейкова - областен управител и председател на Областния координационен механизъм за деинституционализация на деца.

„Благотворителността не трябва да се свързва само кампанийно с празници. Тя трябва да е част от нашия живот, да се възпитава в подрастващите като естествен процес и част от общуването“, каза областният управител проф. Мария Нейкова и изрази удовлетворение, че Областна администрация Бургас е пионер в тази инициатива, добър пример сред останалите държавни администрации и активен партньор на Областният координационен механизъм за деинституционализация на деца.

За първи път целево ще бъдат подпомогнати над 50 деца в риск от общините Айтос и Руен. За поредна година ще се достави радост и на децата настанени в приемни семейства в Бургаска област, както и на всички деца, с които работи регионалният координатор на Надежда и домове за децата през годината.

Желаещите да подкрепят инициативата могат да направят това в периода от 07 до 22 декември, като оставят даренията си около празнично украсената елха в сградата на Областна администрация Бургас на ул. „Цар Петър“ №1 всеки работен ден. Организаторите се обръщат с молба към дарителите пакети да съдържат информация от кого е дарението, за съдържанието, дали е предназначено за момченце или момиченце, ако са дрешки или играчки, както и за каква възраст деца са предназначени сложените в пакета предмети или продукти.

Разпределението и раздаването на благотворителните пакети до нуждаещите се деца и техните семейства ще се извърши от членовете на Областния координационен механизъм.

„Предварително благодаря на хората с добри и щедри сърца, които ще се включат в благотворителната инициатива и ще зарадват десетки деца от социално слаби семействата. Нека и тази година доставим радост и изпълним коледното чудо за тези семейства “, допълни още проф. Нейкова.

Благотворителната кампания, която се организира от Областния координационен механизъм по деинституциаонализация на деца се провежда за седма поредна година в Бургаска област.