Започна изплащането на паричната помощ за хората, пострадали от наводнението в карловските села. Тя бе събрана от дарителската сметка на Община Карлово. Разпределена е между 262 домакинства по критерии, които са определени от Обществения съвет за управление на даренията.

По сметката на общината са постъпили 1 780 627 лв. като 438 979 са от DMS кампанията. Общият брой на дарителите е 1532, сред които и 20 общини. Пострадалите семейства са разделени в пет категории.

Първата е напълно разрушени и подлежащи на разрушаване жилища без възможност да бъдат укрепени. Това са 9 броя по 16 654.90 лв. Вторият вид включва негодни за обитаване жилища, които подлежат на ремонт. Те са 15 броя по 7994.35 лв. Третият вид е наводнен етаж, в който има унищожена покъщнина Техният брой е 188, като компенсацията за тях по 5660.89 лв. Четвърта категория са наводнени етажи с леки щети. Те са 50 броя и ще получат по 3297.67 лв. Последният вид включва нарушени дворни площи, стопански постройки и разрушени огради. Те са 134 броя. Предвижда се допълнително да се реши с каква сума ще бъдат подпомогнати.


На над 700 домакинства са раздадени дърва, като техният брой е общо над 3000 куб. метра. Пострадалите са получили близо 400 тона вода от Държавния резерв и от дарители. Раздадени са над 1.5 млн. консерви, над 30 тона брашно, ориз, варива и др. На домакинствата са дадени мебели и покъщнина, която е осигурена от дарения.

Около 80 човека са настанени в 29 жилищни контейнера с уреди от първа необходимост. В момента се раздават 1200 куб.м дърва за огрев, осигурени съвместно от Пловдивската митрополия и Министерство на земеделието. Предстои разпределението на дарение от 200 комплекта нови домакински уреди, както и бойлери и конвектори от друг дарител.

На 2-ри септември селата в региона бяха пометени от няколко приливни вълни. Три села бяха засегнати най-тежко. Това са: Каравелово, Богдан и Слатина. В засегнатите райони са паднали между 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд. Щетите върху публичната инфраструктура надвишават 74 млн. лв. В частните имоти достигат 10 млн. лв. Разрушени или тежко пострадали са 37 улици, отнесени са около 280 електрически стълба, унищожени са около 6 км водопроводна мрежа. В момента водоснабдяването и електроподаването в селата е възстановено.

Кметът на община Карлово ще предложи промяна в закона за защита от бедствия, както и да бъде създадена Агенция за защита от бедствия и аварии към МС. Помощта на доброволците беше основна за поне частичното възстановяване на нормалния живот в селата.

Само преди дни от Фондация "Гората.БГ" раздадоха почти половин милион лева от дарения на пострадалите хора.