Двама украински граждани са задържани за кражба от частен имот в Бургас на 100 000 лв. в различни валути и златни накити. МВР е по следите и други престъпления извършени от бежанците във вътрешността на страната. Това съобщи на брифинг Районният прокурор Мария Маркова. Чужденците са на възраст 45 и 37 години, като единият от тях е с хуманитарен статут у нас. Вторият живеел на свободен наем в Несебър.

Двамата пристигнали в страната ни през юли т.г. Според шефът на Областната дирекция на МВР украинците били много обиграни. Действали при изключителна конспиративност- придвижвали се с два автомобил, които оставяли далеч от местопрестъплението, а на мястото, за да проникнат в жилищата, използвали пили, шперцове, къртачи и пр. Атакували домовете в момента, в който собствениците отсъствали. Според комисар Калоянов „обектите“ били набелязвани на случаен принцип и към момента няма информация, дали собствениците са били проучвани детайлно преди това.

Плячката украинците оставяли в квартирите, които обитавали, а за склад използвали и трето жилище- на тяхна сънародничка. При претърсването в апартаментите им криминалистите открили пълно снаряжение за кражби - 135 броя инструменти. Намерени са и различни видове 118 хил. долара, 40 хил. евро и пр., чийто произход се установява в момента.

С плячката, поясни шефът на Областната дирекция на МВР, задържаните са купували скъпи мобилни телефони. Установено е движение на автомобилите им и във вътрешността на страната ни, затова сме изпратили сигнали и до полицейските власти и в други области. Има данни, че едната от колите е влизала неколкократно и в Румъния”, каза комисар Калоянов.

Проверката на властите у нас с помощта на Европол, установила, че украинците са осъждани в родината си за множество престъпления- кражби, съпротива на органите на властта и пр.

Днес Районната прокуратура в Бургас ще поиска на бежанците да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Кражбата е в особено големи размери. Украинците са задържани и са привлечени като обвиняеми. Взета им е мярка за срок от 72 часа, внесено е искане за постоянна мярка за нетклонение, която се очаква всеки момент да бъде насрочена. По това обвинение наказанието е до 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от имуществото.