Смарт проследяващи устройства ще раздават от Столичния общински съвет. Те са предназначени за деца и младежи със специални образователни потребности. В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства и с комуникативни нарушения.
Директорът на 119-то СУ Диан Стаматов увери, че устройствата работят изключително лесно и са познати на голяма част от младите родители.

"Може и да не е часовник, а да се позиционира на други места - в якето или джоба, така че да не дразни детето, когато е на ръката. Засега планираме около 250-300 устройства, но това зависи от желанието на самите родители, които биха поддали заявление", коментира той в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се подаде заявление, което може да се изтегли от сайта Столичната община.

"Разбира се, трябва епикриза за състоянието на детето, след което могат да получат такива устройства. Те действат на първо място като елементарен детски часовник - показват час, стъпки, опция за снимки. Задава се предварително в приложението на телефона на родителя обсегът, който иска да обхване. Телефонът и устройството са свързани. Родителят може да проследи къде се намира самото дете. При излизане на детето от обсега и двете устройства подават сигнал. Има възможност и за позвъняване. Ако детето не вдигне, родителят получава сигнал и би могъл отново да позвъни, за да чуе околната среда или ако има човек наблизо. Това се случва автоматично", обясни Стаматов пред Bulgaria ON AIR.
Общинският съветник посочи, че тези устройства имат обсег на отдалеченост до 24 часа, а първите часовници ще се получат в краят на календарната година или началото на януари.

"Обучението на деца със специални нужди е индивидуално. Понякога за тях има план да не ходят всеки ден на училище, но той е предварително изготвен. Винаги се знае кога детето ходи на училище, колко време присъства там, кои са дните и в колко часа. За част от децата родителите присъстват в училището, но не в учебния процес", каза Диан Стаматов.