Безплатните антигрипни ваксини при джипитата свършиха, коментираха лични лекари. Малки количества все още има при някои от медиците, но те не могат да стигнат за желаещите.

Лични лекари твърдят, че тази година интересът към безплатните ваксини срещу грип за хората над 65 г. е много голям.
Общопрактикуващият лекар от София д-р Михаил Михов, успял да осигури 70 дози противогрипна ваксина за най-възрастните си пациенти. “Свършиха точно за 4 дни, всичките”, уточнява лекарят.

Желанието на възрастните да се ваксинират срещу грип изненада здравните власти, които този сезон са поръчали само 190 000 дози - с 40 хиляди по-малко от миналата година.

“Тази година ми отпуснаха 80 ваксини, доста по-малко от миналата година, когато ми отпуснаха 120, по-миналата 100”, обяви пред БНТ д-р Николай Христов от Варна. За да получат от безплатните ваксини, лекарите трябва да подадат заявка към фирмата вносител. Поради това всъщност към този момент нито министерството, нито касата са наясно колко от личните лекари са поискали да се включат в програмата и дали има региони, в които безплатни ваксини изобщо липсват.

Програмата за безплатна ваксинация на възрастните стартира през 2019 г. и приключва сега. Според заложените цели този грипен сезон ваксини трябва да има за 25% от възрастните. Това прави над 370 хиляди дози. Ваксини, обаче, има за едва 13% от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към ваксините миналата зима, когато грипна вълна на практика нямаше.

“Надяваме се на допълнителен внос на тези количества, за да може тези хора да се обхванат. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества”, посочи председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

От здравното министерство заявиха, че допълнителна доставка е възможна в минимални количества. Все още не е ясно дали догодина ще има изобщо безплатни ваксини за възрастните - на този етап се търсят варианти да се осигури финансиране.
Миналата седмица, на форум на ваксинопредотвратимите заболявания главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че има възможност да се доставят още 3 000 бройки безплатни ваксини.

“Ваксини има и на свободния пазар. По принцип препоръчваме поставянето на противогрипна ваксина през октомври-ноември. Все още няма сериозна циркулация на грипни вируси. Хващаме голям букет от други респираторни вируси, но не и на грип”, каза още доц. Кунчев. Според него масово разпространеният страх от натрупване на много ваксини за поставяне е необоснован. “При новороденото дете имунната система има капацитет да отговори на 10 000 антигена, а ние поставяме 10-11. Единствено там, където има указания за спазване на някакви интервали, те трябва да се спазват”, подчерта главният здравен държавен инсректор.

В аптеките има два вида противогрипни ваксини. Едната е на цена около 28 лв., а другата струва около 22 лв. И двата препарата с по 5 лв. по-скъпи от миналата година.