Синдикатите КТ „Подкрепа” и КНСБ организират национален протест, провокиран от отказа за вдигане на минималната работна заплата. Той ще се проведе на 11 ноември в София. Между 11:00 – 12:00 часа хората ще се съберат пред Народното събрание и след изявления ще бъдат внесени декларации в НС, а после недоволството ще прерасне в автошествие, което ще парализира движението в София между 12:00 ч. – 14:00 ч.

„Този протест не е само за синдикати или за столичани, той е за българските граждани и всички работещи, които не получаваме по 100 000 лв. на месец. Присъединете се”, призова от Бургас икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„От Бургаската структура също ще пътуваме за София, дори още очакваме заявки от колеги, които желаят да се включат. До момента са потвърдили около 50 души”, заяви Иван Костадинов, председател на КТ „Подкрепа” Бургас. По негови думи все по-силно се усеща напрежението и недоволството сред работещите, като в последните месеци новооткритите структури на синдиката в различни институции и фирми в Бургаско са 8.

„Аз от една страна се радвам, че само за няколко месеца имаме много нови организации, но от друга - това означава само едно. Ситуацията в страната ескалира и има опасност в един момент да излезе извън контрол. Щом до 2022 г. тези хора не са имали синдикат, а сега решават да се сдружат – те имат проблеми и то много сериозни проблеми. Наскоро направихме организация в Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт, Областно пътно управление, Службата по кадастър и др. Щом това се случва с такова темпо за 2-3 месеца, значи има напрежение. Затова се надявам да бъдем чути, защото усещам решимостта на хората, че са готови да се борят, защото вече няма накъде да отстъпят”, каза Костадинов.

Ваня Григорова очерта предизвикателствата пред нас като български граждани, пред които синдикатите и всеки от нас не може да остане равнодушен.

„Огромен проблем е фактът, че правителството отказва да внесе Бюджет 2023, защото това означава замразяване на редица доходи. Очевидно е, че Министерски съвет не публикува постановление за увеличаване на минималната работна заплата. Това замразяване след 18,7% официална средна инфлация в България през септември 2022 към септември 2021 г. означава само и единствено, че българските управляващи смятат да прехвърлят тежестта на кризата само и изцяло на плещите на българските работещи. Това за нас е изцяло неприемливо, още по-неприемлив е стремежът на управляващи и народни представители да замразят доходите с единстен аргумент, че иначе ще дестабилизират държавния бюджет, ще нарушим критериите за влизане в еврозоната и именно поради това не бива да се увеличават доходите. Това за нас е цинизъм, това за нас показва липсата на каквато и да е отговорност на българските управляващи именно към тези, които ги избраха да бъдат такива”, каза Ваня Григорова.

Тя поясни, че не говори само за правителството, а и за народните представители, тъй като очевидно за тях е много по-важно да върнат хартиената бюлетина, да гласуват поредно плащане за въоръжение и да гласуват отдаване на остатъчното ни оръжие на Украйна без никакво значение как българксите грждани ще се справят с нарасналите разходи за живот в страната.

„Именно поради това на 11 ноември ние ще направим протест в столицата. Тази инициатива няма да бъде еднократна, не можем и няма да приемем замразяване на минималната работна заплата на 710 лв., при положение, че тя трябваше да бъде увеличена още в средата на годината втори път през тази година, за да може да се компенсира изключително нарасналата инфлация. И като говорим за официална инфлация от 18,7% , ние трябва да кажем, че за бедните, нискодоходните слоеве, тя е изключително по-висока, тъй като те изразходват всичките си доходи за храна, а знаем, че след горивата най-много е нарасна цената на храната. Не е възможо оцеляването на работника и неговото смейство с тази минимална работна заплата, поради което каним гражданите да се присъединят към протеста”, каза Григорова.