Гардовете на НСО ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Това ще стане след промени в правилника за прилагане на Закона за НСО.

Такава възможност началниците периодично да подлагат служителите на полифизиографско изследване се предвижда в промени в правилника, които предлага служебният премиер Гълъб Донев. До момента гардовете минаваха детектор на лъжата само при постъпване в службата, но нямаше как да бъдат задължени да се изследват, за да се провери тяхната лоялност, предава "24 часа".

Въпросът за минаването на детектор на лъжата бе повдигнат при правителството на Кирил Петков, когато в премиера и шефа на кабинета му Лена Бориславова се появиха сериозни съмнения в лоялността на службата. Повод първоначално бе искане от страна на прокуратурата да Ц бъдат предадени видеозаписите от камерите в Министерския съвет. Впоследствие сериозни съмнения в лоялността на гардовете се появиха и след изтичане в медиите на кадри от посещение на Петков и Бориславова в Солун.

Също така махат по-рано охраната на бивши премиери и шефове на парламента, тъй като бързите смени стрували твърде скъпо на службата.

Бившите премиери и председатели на парламента да не бъдат охранявани през целия 4-годишен период след падането им от власт. Такава възможност пък дава друга от промените, които предлага Гълъб Донев.

Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател. Заради това той предлага правото им на охрана да се оценява периодично в зависимост от това дали са застрашени или не. В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери - Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков.

По-ранното сваляне на тяхната охрана ще спести пари и ресурс на НСО, твърди Гълъб Донев. Пак за спестяване на средства Донев предлага и НСО да не охранява постоянно почивната станция "Шабла", защото там от много време не е пребивавало охранявано лице.