Служебният министър на образованието, преподавател и бивш декан в Софийския университет предлага откриването на филиал на Софийския университет в Бургас, съобщи OFFNews.

Днес проф. Сашо Пенов е внесъл за обществено обсъждане проект на СУ за откриване на филиал в града, където има два университета - "Асен Златаров" и Бургаския свободен, а Националната художествена академия разполага с филиал.

С хода си служебният министър дава "зелена светлина" на отлежаващия от 2018 година проект на СУ, получил одобрение от Националната агенция за оценяване и акредитация. Включените в министерското предложение специалности са различни от обявените тогава. Сега те са в направленията "Музикално и танцово изкуство" и "Религия и теология", където има недостиг. Първоначалният план беше за "Икономика" и "Администрация и управление", където българският образователен пазар отдавна е преситен и бе административно ограничен.

Предлагат се магистърските специалности "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество", задочно обучение, и "Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (бакалавър, редовно обучение) и "Аудио-визуален дизайн" и "Филмова и сценична музика" (и двете магистърски, редовно обучение).

Учебния процес ще обезпечават 20 преподаватели на основен трудов договор в университета. Предвижда се назначаването на още 10.