Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев настоява най-после да бъде разширено КПП-Малко Търново на границата с Турция, където хората чакат часове в едната и в другата посока. Той постави въпроса преди среща в Областна администрация Бургас, където областният управител Мария Нейкова посрещна в този момент турска делегация, водена от областния управител на област Къркларели Бирол Екиджи.

„Срещата е по наша покана - на мен и на областния управител Мария Нейкова и целта ни е да двамата областни управители да сверят часовници докъде и как сме готови турската страна и ние да направим два огледални проекта, за да може да се разшири ГКПП – Малко Търново. Задължително е да има още една лента на вход и изход, за да могат да не се получават тези тапи и хората да не чакат по 6 часа. Едно е било времето, сега е друго. Това КПП е построено през 1970 година и до днешен не е направен голям ремонт, а само частични и козметични. Община Малко Търново е готова да направи ПУП със свои средства и сили, но после заедно с областния управител да може днешните решения да бъдат сложени на масата на Министерски съвет и да се търси финансиране - дали от Министерство на финансите, което е принципал на Митниците, дали от Регионалното министерство - по фонодовете, дали от Трансграничното сътрудничество, но в най-кратко време да се разшири това КПП и да стане удобно за пътуване на хората. Не може да говорим за влизане в Шенген, а хората да чакат по 10 часа на опашки. По три часа се чака дори в обикновен ден - без да е празник или търговски ден. Трябва да се увеличи броят на паспортните служи, на КПП, на Митници. Всички тези нерви рефлектират върху служителите“, каза Янчев.

Според него това е важно и за маршрута по магистрала Черно море – от Костанца, през Варна, Бургас, Малко Търново, Истанбул. „До 3 години ще има пари и ще се направи четирилентов път. Не може да има четирилентов път, а Митницата да отговаря на 1970 г. Убеден съм, че прекалено дълго чакаха и прекалено много сме изостанали.“, добави той.