Кметът Иван Алексиев посрещна в кабинета си Н.Пр. Табо Тахе, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България.

Работната среща бе по покана на кмета Алексиев, а по време на разговора бяха очертани някои от възможностите за установяване на двустранно сътрудничеството и обмяна на опит между Поморие и град от африканската република. Акцентирайки върху природните дадености и стремежа към тяхното опазване, кметът Иван Алексиев запозна Негово превъзходителство с Поморие като курортна дестинация, както и с политиките и проектите, по които работи ръководството за подобряване живота на общината в сферата на опазване на околната среда, енергийна ефективност и инфраструктурата.

Поморийските солници и соленото езеро предизвикаха интереса на почетния гост. Освен здравеопазването и балнеологията, любопитни за дипломата бяха още солодобивът, винопроизводството и богатото археологическо наследство. По думите на Н.Пр. Табо Тахе градът ни има уникални за България възможности и потенциал за развитие на приятелските връзки между двете страни, тъй като има интересна история, култура и природни богатства. „Със сигурност това е началото на много срещи с Вас и с прекрасния Ви град“, сподели още посланикът.

От своя страна, кметът изрази уважението си към народа на Южна Африка и към президента Нелсън Мандела, чийто живот и кауза го превърнаха в световен лидер и „така нужния ни в наши дни пример за равноправие и свобода в един мирен свят“, според думите на кмета Алексиев.