Проучвания показват, че лекарствата за диабетици помагат и за редуциране на теглото. Затова част от тези медикаменти вече се изписват и за отслабване. Проблемът е, че не всички са одобрени в България. Това обясни в студиото на „Социална мрежа” ендокринологът Ивайло Богомилов.

„Това са медикаменти, които са по лекарско предписание и, за да може да бъде започната терапията, би следвало да се направят подходящи изследвания, за да се види, дали пациентът би отговорил правилно на терапията и дали не би навредило повече на здравето му, отколкото да има положителен ефект”, коментира ендокринологът.

Ивайло Богомилов уточни още, че все повече хора купуват медикаменти за диабетици, без да им бъдат изписани от лекар, само и само, за да отслабнат. Те сами решавали и по- колко хапчета да пият на ден.

„Основните странични ефекти са гадене и повръщане. Когато се приеме повече от дозата, която би следвало да бъде , съответно това е основният страничен ефект. Това може да доведе до тежка дехидратация, залитане, падане на кръвно налягане”, допълни Ивайло Богомилов.