От първоначалния анализ за действията на нашите служители, мисля, че са реагирали правилно. Получавайки сигнала, те са се отправили на секундат. Стигането им съвпада с пристигането на автобуса. Ясно е обозначен полицейският автомобил, с пуснати сигнали лампи, ясно се вижда. Но автобусът не е спрял въобще. Служителите са реагирали на секундата, буквално времето е около секунди. Реагирали са много бързо и към анализа, който правим в момента, виждам, че са нямали изобщо време за друг вид реакция. Това заяви директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов след огромната трагедия, при която загинаха двама полицаи – Атанас Градев и Йордан Илиев, след като върху служебният им автомобил връхлетя автобус с 48 мигранти.

„Лично познавам и двамата колеги. Атанас Градев е награждаван 17 пъти, няма нито едно наказание, има две деца. Йордан Илиев е 7 години в системата, награждаван е 12 пъти.“, каза още Калоянов.

„Лицата, които по един и ли друг начин - пряко и ли косвено, са били ангажирани, както за нелегалното преминаване на границата, така и ПТП-то, са установени и са задържани...

Министърът на вътрешните работи обяви мерките, които предстоят. Вече имаме създадена такава организация. Със сигурност ще се предприемат действия, които ще доведат до резултат.“, каза още Калоянов.

Той посочи, че подобна схема за превоз на мигранти беше разкрита през миналата година. „Тя беше документирана от служители на ОДМВР и беше очертана ролята на всеки от този вид престъпна дейност. Имаше и осъдителни присъди“, каза той (ВИЖТЕ ТУК СХЕМАТА, РАЗКРИТА МИНАЛАТА ГОДИНА).