Група от 15 нелегални мигранти, двамата им шофьори, посредника и организатора на високо ниво са задържани край Бургас. Акцията е осъществена от „Криминална полиция на ОДМВР Бурас, разследващи полицаи от Пето РУП, под ръководството и надзора на Районна прокуратура Бургас. Днес прокурор Иван Кирков и директорът на ОДМВР-Бургас дадоха подробности и обявиха схемата, по която се е извършвал трафикът.

„Групата мигранти е задържана на 19 декември. Бяха задържани 2 двамата шофьори, на следващия ден - посредникът, който е организирал и наемал шофьорите. След това и организаторът, който е 58-годишна жена“, каза старши комисар Калоянов.

Той поясни, че организаторът от нйа-високо ниво разполага с контингент организатори на средно ниво и поддържа контакт с лица, осъществяващи такъв вид престъпна дейност на територията на Турция. След като групата от мигранти премине през турско-българската граница, водачът праща GPS коориданти на организатора на най-високо ниво. Те се предоставят на организатора на средно ниво, който има капацитет да извърши такъв превоз. Той подава на предварително уговорени шофьори въпросните координати и те отиват и вземат групата мигранти. Придвижването става в конспиративна среда.

Преди автомобила с бежанците, върви пилотен път, който разчиства пътя, като подава информация в реално време на шофьорите на автомобила с мигрантите дали има нещо необичайно по пътя или пък полиция. Зад колите с мигрантите пътува втори автомобил, който следи да няма „опашка“. Понякога тези два автомобила сменят позициите си, за да не правят впечатление. Организаторите подават информация къде са полицейските патрули, за да не бъдат засечени.

След като бъдат доставени мигрантите, организатораът прави снимки на групата и дава координатите на главния организатор. След това става разплащането. Стойността зависи от дължината на маршрута от турската граница до точката на доставяне. В най-общия случай сумата е около 500 евро на човек.

„Прави впечатление високото ниво на конспиративност. Беше трудно да се работи по този случай, тъй като голяма част от участниците използват карти на турски мобилни оператори“, каза старши комисар Калоянов.

Групата мигранти е предадена на Гранична полиция. Координаторът е задържан до Бургас, а организаторката е - на територията на област Хасково.