ВиК Бургас се опита да си “измие ръцете” за шоковото увеличение на цената на водата с кметовете и Общинските съвети!

Каквито и позиции да пуска дружеството, поддържаме мнението си, че 60 % увеличение на цената на водата е шоково за семействата, бизнеса и общинските бюджети!

Не сме съгласни, че цената на водата се увеличава заради заявените инвестиции!

Припомням, че през последните години Община Бургас инвестира в изграждането на нова ВиК инфраструктура огромни собствени и привлечени средства без да увеличи данъците на бургазлии! Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, който още преди дни остро реагира срещу скока на цената. Припомняме, че малко по-рано днес от Областна управа разпространиха съобщение, в което се опитаха да обяснят, че бизнес планът на дружеството е бил подкрепен от членовете на Асоциацията по ВиК.

„Гласуването на предложения от ВиК бизнес план е подкрепа за заявените в него инвестиции, но не и за шоковото увеличение на цената на водата, което така и не ни беше представено в проценти!

Абсурдно звучи ултиматумът на ВиК към Общините, че ако няма увеличение на цената на водата, няма да бъдат правени инвестиции във ВиК мрежата!

Настояваме ВиК да си изпълни инвестиционната програма без това драстично увеличение на цената на водата!

И последно! Никой не може да отнеме правото на кметовете да изразяват позиция в защита на интереса на гражданите!“, категоричен е Николов.