Новото строителство е по-предпочитано от купувачите, смята изпълнителният директор на Bulgarian Properties

Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022 г., съобщиха от Bulgarian Properties.

Новото строителство е по-предпочитано от купувачите, като най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните им зони, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията, цитира БТА.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София - Пловдив, Варна и Бургас вече почти се изравняват. Вторият по-големина град след столицата премина границата от 900 евро/кв.м и почти успя да догони черноморските градове от 957 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 г.

Годишният темп на нарастване на цените в Пловдив се ускорява от 4-5% през 2021 г. до 10-15% в началото на тази година, като по този показател градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

На 3-то място се нарежда Варна по ръст на цените след София и Пловдив. Морската столица излезе от период на по-бавно растящи цени и отбелязва ръст от близо 11% през второто тримесечие. Средната цена на жилищата във Варна за разглеждания период е 971 евро/кв.м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място по най-високи цени на жилищата в страната.

Друг показател, който показва оживление на пазара в морската столица, е отбелязаният ръст в продажбите от 35% през първото тримесечие и 10,6% през второто, които са доста над средното за големите градове съгласно данните, представени от Агенцията по вписванията.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м, сходна с тази в Пловдив. Жилищният пазар в Бургас обаче следва да се разгледа в по-големи детайли и по квартали, тъй като по-бавният растеж на цените има своето обяснение. Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока "Меден рудник", "Славейков" и "Сарафово", тъй като там са наличните терени за ново строителство. В резултат на това, в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени, е съсредоточено основното търсене и предлагане и то доминира в средната цена на града и занижава нейните стойности и съответно темп на растеж.

Източник bTV