Българският Червен кръст организира събитие за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19, по време на което два мобилни ваксинационни центъра и медицински екип ще бъдат изцяло на разположението на жителите и гостите на Бургас. Ваксинационните пунктове ще отворят в 11:30 ч. във вторник, 19 юли. Те ще бъдат напълно оборудвани, съгласно изискванията за временни имунизационни центрове, и ще предоставят възможност на всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 напълно безплатно, съобщават от БЧК.

Гостите на събитието ще успеят да се запознаят по-подробно с дейностите на кампанията и нейната реализация до момента в полза на обществото. реализираните до момента действия и планираните следващи активности. Реализирането на това събитие е поредната стъпка, която Българският Червен кръст предприема в посока разширение на ваксинационния обхват в България и предоставяне на необходима и достоверна информация на общностите.

На събитието ще присъстват: кметът на град Бургас - Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас - д-р Георги Паздеров, и директорът на Областния съвет на БЧК-Бургас - Виолета Радева. Събитието ще бъде официално открито от председателя на БЧК - акад. Христо Григоров и от генералния директор на организацията - проф. д-р Красимир Гигов.

Програмата „Дейности в отговор на COVID-19” има за цел да ограничи пандемията от COVID-19 и да подпомогне най-засегнатите от вируса общности, като същевременно разшири значително ваксинационния обхват в страната. Активностите по време на събитието са само малка част от действията, които организацията предстои да реализира по комплексната програма, осъществявана съвместно с Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). Чрез всички свои действията по тази инициатива, Български Червен кръст цели да подпомогне директно над 55 000 души в страната, както и да предостави надеждна и достоверна информация на над 500 000 души.