„Българинът на нищо не вярва, той на Бог не вярва, вие искате на ваксините да вярва“. Това каза проф. Радка Аргирова

Има застъпване между предишната и тази вълна на коронавируса. Новата вълна сега тръгва да превалира до голяма степен поради почивките, кзаоще тя по bTV.


По думите ѝ вирусът все повече ще еволюира и ще мутира в посока на това да може по-лесно да се закрепва за клетките и да ни заразява.


„Друго не може да направи, защото вече среща голяма част имунно население – хора, за които той не е нов. Това, с което може да реагира, е да се адаптира чрез по-лесно прикрепване. В този смисъл новият вариант ще бъде по-заразен, но по-малко патогенен“, обясни проф. Аргирова.


Тя отбеляза, че сезонът в момента не е характерен за никакъв грип, нито пък за вируси, които ги свързваме с есенно-зимния сезон и простудни заболявания.


„Но е по-характерен сезон за стомашно-чревни инфекции, които могат да бъдат вирусни и микробни, но не и простудни. Към средата на септември октомври ще дойдат простудните вируси“, каза проф. Аргирова.


„В момента във фазата, в която сме, единственото, което считаме, че е редно е да се носят маски в здравни и лечебни заведения, и в социални домове, защото това са местата, в които отиват хората, които не се чувстват добре. Не изключвам малко по-тежки да станат мерките, но затова трябва да настанат съответни промени във всички показатели, които следим“, добави проф. Аргирова.


Тя съобщи, че под 3,5% е заетостта на интензивните легла и под 5% на неинтензивните легла.