30-годишната Лиляна Халкалиева, която навръх Деня на детето уби с нож 8-годишната си дъщеря си Вилияна в пловдивското село Желязно, отива в психиатрична клиника. Тя е с диагноза параноидна шизофрения и преди седмица Районният съд в Пловдив я изпрати на принудително лечение. Жалба до Окръжния съд в законовия срок, който изтече днес, не е постъпила.

Аутопсията установи, че детето е било намушкано 10 пъти с нож. Самата Лиляна също бе в тежко състояние и бе оперирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

В момента младата жена е настанена в психиатричната болница към затвора в Ловеч. Пловдивският районен съд е уважил искането на прокуратурата Халкалиева да е под принудителна медицинска мярка. При извършване на престъплението 30-годишната майка е била в психическо състояние, което не позволява да тя носи наказателна отговорност, категорични са експертите.

Лиляна е била самотна майка. Тя живеела в Желязно с майка си и вуйчо си. Съседи на семейството разказаха, че детето било кротко, а Лиляна гледала момиченцето с много любов. Тя била безработна, въпреки че има завършено висше образование.