Емоции, породени от вълшебството на театралното изкуство, съпътстваха откриването на Детско-юношеския театрален фестивал „Сцена край морето – Поморие – 2022″. Началото на 14-то издание бе поставено с най-новия театрален спектакъл на Детска театрална студия „Светулка“ към НЧ „Светлина 1939“ Поморие – „Ян Бибиян“ по Елин Пелин, с художествен ръководител Румяна Кралева. Именно талантливите „светулки“, заедно с поморийската детска денс група “ULTRAVIOLET“ приковаха вниманието на зрителите и по време на тържествената част при откриването на фестивала.

На сцената на читалището тази година ще се представят, при вход свободен, 23 постановки на детски и младежки театрални състави от цялата страна – Бургас, Варна, Габрово, Кюстендил, Пазарджик, Свиленград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и домакините от Поморие.

„Сред тези деца са бъдещите звезди на българския театър и изкуство. Пожелавам им да продължат да върват по трудния път на изкуството, защото това носи голямо удовлетворение, както за тях, така и за нас – публиката.“ С тези думи кметът на Община Поморие Иван Алексиев откри театралната фиеста, като поднесе своите благодарности към целия екип на НЧ „Светлина 1939“, затова че въпреки трудностите и предизвикатествата организираха поредното издание на фестивала.

Официалното откриване бе съпътствано от музикален спектакъл на открито. Адаптирана версия по едноименния мюзикъл – „Аладин“, бе представен от талантите на АРТ ЦЕНТЪР „Арлекин“ град Варна, с худ. ръководители Стоянка Гунчева и Весела Цанкова, на откритата сцена.

Програмата на фестивала е ориентирана така, че да обхваща всички възрастови групи, по отношение на сюжетите на спектаклите, като предлага цялото разнообразие от комедии, драматични представления, куклени спектакли и приказни изяви.

„Заповядайте, за да видите това многообразие от сценични форми – театър, музика, танци, поезия! Заповядайте, за да подкрепите младежките колективи! Всички, участващи във фестивала деца и юноши, ще покажат най-доброто от себе си, когато играят на сцената. Смислени и добри млади хора, които знаят какво правят. А те правят именно това – отдават се на изкуство!“, каза Донка Китанова – секретар на читалището.

Чехов, Джани Родари, Дамян Дамянов, Станислав Стратиев и десетки други знаменити автори ще заблестят с пълно очарование, чрез играта на талантливите млади актьори, дошли в Поморие, за да запалят театралния огън в душите и сърцата на своята публика в залата на НЧ „Светлина 1939” – гр. Поморие.

ПРОГРАМАТА на фестивала „Сцена край морето” продължава до неделя.