До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене и да бъде обнародвана в Държавен вестник, за да получат пенсионерите увеличението от 1 юли. Това показват сметките на законодателите и експертите.

Това се налага, за да изготви НОИ ведомостите и да организира работата и софтуера си.

Народни представители от различни парламентарни групи от опозицията и управляващите са скептични, че властта ще се вмести в този срок. Все пак специалисти успокояват, че дори и при забавяне има варианти и пенсионерите ще си получат увеличените пенсии.

Единият вариант е да получат увеличението по-късно през юли, другият вариант е с пенсията през август. Рискът е обаче при хората да настане объркване какво е увеличението и какъв е реалният ръст на порасналата пенсия. Министърът увери в бюджетната комисия, че актуализацията ще влезе в парламента следващата седмица.

Пред News.bg бившият социален министър Деница Сачева обясни, че е почти невъзможно от 1 юли да се получи увеличението на пенсиите. Няма как да се работи предварително, защото не се знае в крайна сметка какво ще приемат народните представители, изтъкна тя. Все още бюджетът не е при народните представители.


Сачева обясни, че следващият вторник ще се проведе заседание на НСТС и едва след това - вероятно в сряда, НС ще получи предложението на властта за актуализация на бюджета на НЗОК, ДОО и държавния бюджет. Едва след това те влизат за разглеждане в комисии и пленарна зала. Предполагам, управляващите ще окажат силен натиск всичко да се случва много бързо, но това е несериозно, защото в случая говорим за много сериозни финансови ресурси, които трябва да бъдат отделени в пенсионната система, поясни Деница Сачева. Няма как да допуснем да приемем бюджета на коляно, допълни народният представител от ГЕРБ.

Все пак тя каза, че опозицията няма да спъва с процедурни хватки актуализацията. Не е реалистично бюджетите да бъдат приети до края на месец юни и от там нататък, ако се приемат до края на месец юни, по-скоро увеличението пенсионерите ще могат да го видят едва през август, защото НОИ няма как толкова бързо да направи тези преизчисления, подчерта още Деница Сачева.

Че увеличението на пенсиите може да стигне до пенсионерите със закъснение, се опасява и народният представител от ДПС Хасан Адемов. Има такава опасност, ако бюджетната процедура не приключи до 25 юни, обясни той. До тази дата бюджетът на държавата, ремонтираните бюджети на ДОО и НЗОК трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Ако парламентът не се вмести в този срок, Адемов обясни, че увеличението може да бъде добавено по-късно през юли или да е в сметките на пенсионерите през август.


Той припомни, че бюджетната процедура през август е отнела на законодателите 20 дни. По думите му, ако това е някакъв индикатор, то явно парламентът няма да се справи навреме за юлското увеличение на пенсиите, тъй като на 6 юни ще заседава НСТС по темата. Дори и при извънредно заседание на МС, най-рано на 7 юни актуализацията ще е в деловодството на парламента.

Хасан Адемов каза, че управляващите искали да ускорят процедурата, като отворят само член 1 на бюджета, за да няма дискусии. Абсурдно е по време на бюджетна процедура да бъдат претупани текстовете, смята той. Очевидно е, че ще има сериозна дискусия, що се отнася до пенсиите, винаги има разгорещени дискусии, каза Хасан Адемов.

Председателят на социалната комисия в парламента и народен представител от ПП Искрен Арабаджиев обясни, че следващата седмица МС ще внесе актуализацията в парламента. Сроковете, които разписваме предварително, показват, че ще се впишем в тях, подчерта той. Ако има някакво забавяне, по думите му, е възможно през юли пенсионерите да получат второ плащане с увеличението. В най-лошия вариант ще има второ плащане в рамките на юли месец, каза депутатът. Стремим се до 25 юни да бъде приет бюджетът, посочи Арабаджиев. Той увери, че дебатът по актуализацията няма да бъде претупан. Ще си проведем всички дискусии и процедури по закон, обеща председателят на социалната комисия. Освен това ще се разглеждат само членовете, засягащи антикризисните мерки, за да се спести технологично време.