Всички украински граждани, които нямат желание да бъдат настанявани след 31 май, да информират хотелиерите, екипите на терен, да подадат данни по всички канали, които съществуват, за да стигне това до нас и да може държавата да се съсредоточи наистина да помогне на тези хора, които са най-уязвими и чийто глас се загуби в цялата ситуация. Те са тези, които имат нужда от нашата помощ. Това заяви в Бургас Мариана Тошева от Държавната агенция по бежанците, която участва в заседание на Областния кризисен щаб. Тя направи и кратка ретроспекция от днес, когато първите групи от хотелите във областите Варна и Бургас бяха насочени към вътрешността на страната. Оказа се обаче, че на влаковете от 250 души във Варна, са се качили само петима, а в Бургас от 300 – само 57, които от Слънчев бряг и Равда пътуват към Паничеще.

„Сами видяхте днес какъв ресурс отделя държавата тези дни да минат по един спокоен начин – планиран, плавен и с осигурено преместване на всички хора, които имат нужда. Три екипа на Държавна агенция за бежанците са на терен, има представители и от всички ведомства – над 100 души общо, те са по хотелите, подготвят групите, разговарят с хората. За днес бяха планирани и осигурени над 10 автобуса, дори Министерството на отбраната командирова още три автобуса да се присъединят към Варна. БДЖ осигуриха допълнителни 8 вагона, които да се присъединят към влаковете композиции. Всички ведомства са в състояние на извънредна ситуация с осигурени дежурства. Осигуряват се транспортни коридори, охраняват се, осигуряват се храната и водата за пътя на хората и по спирките, на които те пристигат. На гарата във Варна имаше и отделен към за децата.

Ситуацията се променяше през 15-20 минути, оказа се, че определени хора се отказват или планират да тръгнат на собствен ход в някаква посока. До последно дадохме възможност да споделят какви са нуждите им. Имаше въпрос в анкетата дали ще се връщат и в Украйна.

От планираните 250 човека за гарата във Варна, се качиха единствено петима души. От планираните 300 от Бургас, общо се качиха две групи от 57 души, които ще бъдат настанени в Паничеще. Сред хората, които не тръгнаха днес, до вчера са минавали екипи и те твърдяха, че пътуват и приемат последващото настаняване. Имаше групи, които остават на собствени разноски в определени хотели или ще се местят в друг хотел на собствени разноски. Имаше и хора, които заявяваха, че се сформират групи и че на 1 юни заминават от България.

Украинците, които трябваше да се качат в автобусите, вече пред хотела, изведнъж, без някаква основателна причина, започнаха да се отказват от настаняване. Всички бази, в които се насочват хората в момента, отговарят на стандартите по директивата за прием на ЕК и на ООН за настанявне на бежанци – подслон, храна, вода, хигиенни условия“, каза Мариана Тошева.

За последните 24 часа, по данни, които Гранична полиция, страната са напуснали над 5200 души. „Няма как да разберем дали това са хора дали са били в хотел по програмата или на собствени разноски. Преценяват хората, прибират се. Част от украинските граждани, които се връщат в Украйна, отиват в райони, които на този етап са мирни и няма заплаха непосредствена заплаха за живота и здравето на тези хора.

Над 80% от анкетираните заявиха, че имат нужда от подслон. Хората, попълнили анкета са над 40 хил. души. Ако тези ситуации продължават да се повтарят, колкото и да е неприятно, може да се окаже, че бежанският център в Елхово – което е контейнерно селище и побира 1700 души, ще се окаже необходим ресурс“, каза още Тошева.

Областният управител Стойко Танков коментира организацията, направена от страна на областна администрация.

„Оформили сме два буферни центъра – Морска гара и в квартал Сарафово, където е базата на Министерството на отбраната. Там ще бъдат създадени условия за кратковременно пребиваване на бежанците. В Сарафово може и да се пренощува. Ще бъдат осигурени работни групи за организация. Организирали сме транспорт и до Централна гара. Двата центъра ще бъдат оборудване с помощта на БЧК с хранителни пакети. Ще има медицинско обслужване и необходимата охрана от МВР. Имаме готовност и за екстремални ситуации. Надявам се по-спокойно и планирано да протече процесът за транспортиране на бежанците в базите.“, каза той.

Директорът на ОДМВР- Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви, че тяхната организация се базира на получаване на навременна информация от всички институции, съпричастни към този процес. „По обясними причини най-много ще бъдат ангажирани полицейските служители в Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево. Ангажиментите ни ще бъдат основно за съдействие при настаняване в автобусите, предвидили сме и сме проходили трасетата, ще съпровождаме автобуса в тъмната част на денонощието, наши служители ще охраняват и подпомагат останалите служби, както в буферните центрове, така и в ж.п. гарата в Бургас, до настаняването на групите във влаковете. Ще има наши служители и про време на пътуването от Бургас до тяхната локация.“, каза той.