Сянката на плажа ще е двойно по-скъпа тази година спрямо предходните две. Това заявяват концесионери на морски ивици, цитирани от „Телеграф“.

Например, ако миналата година цената за наемане на чадър на централния и южния плаж на Слънчев бряг е била 5 лева, тази година тя става 10 лева. На северната ивица в курорта пък таксата скача от 4,50 на 9 лева за сянка. Така, ако планирате седмична ваканция в Слънчев бряг и ще ползвате плажните принадлежности, които се предоставят от концесионерите за чадър с два шезлонга, ще трябва да заделите 210 лева, или по 30 лева на ден.

Туристите в Бургас също ще бъдат изненадани от новите такси за ползване на сянка на плажа. Ако до миналата година те бяха безплатни, сега посетителите ще трябва да плащат по 1,20 лева за наем на чадър.

Средно от 20 до 30 лева ще плащаме това лято за екстрите на плажа. Толкова излиза комплект от чадър с два шезлонга под него.

Концесионерите по Южното Черноморие вече официално обявиха, че връщат цените от лято 2019, които бяха в сила до ковид пандемията. Те ще таксуват туристите със сумите, заложени в концесионните им договори. През предходните две години заради пандемията и липсата на чужденци Министерството на туризма предложи като мярка за привличане на българи по родните курорти да се намалят таксите, които плащат концесионерите с поне 50%, срещу което стопаните да свалят цените на плажните принадлежности.

Така от общо 132 морски плажа по нашето Черноморие през 2021 г. концесионери и наематели склониха да премахнат изобщо цените на чадъри и шезлонги само на 11 места. Безплатни бяха плажовете "Ривиера", "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас-Север", "Бургас-Централен", "Приморско-Централен" и "Къмпинг Нестинарка", "Шкорпиловци-юг", "Ахелой", "Атанасовска коса" - част 1, както и централният плаж в Царево.

За предстоящия сезон обаче тази мярка не е обсъждана и няма да се прилага и концесионерите могат за таксуват туристите със сумите, записани в договорите им, но не по-високи.

Те варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. Най-скъпи са традиционно в големите курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол. На Южен плаж – Несебър, и Равда - Олимпийски надежди, цената ще е 8 лв. за чадър и толкова за шезлонг. Двата плажа в Созопол ще предлагат екстрите на различни цени - за плаж Хармани те са по 8 лв., а на Централен - по 7 лв.

По изменените правила, действащи при новите концесии, кандидатите участват с оферта, в която сочат цената на плажните екстри, която впоследствие е заложена и в концесионните договори. Това е максимално допустимата цена, на която могат да отдават чадърите и шезлонгите до изтичането срокът на концесията. Самоволното увеличение влече след себе си солени глоби и риск от разваляне на концесионния договор, обясниха концесионери. "Много от нас са си спечелили концесиите преди година-две и са подписали 20-годишни договори.

Това означава, че ние нямаме право да вдигаме цените на чадърите и шезлонгите, а ситуацията в страната и света много се промени. Има голяма инфлация, токът и горивата скочиха драстично, минималната работна заплата също. Само ние не можем да коригираме цените.

Това е изключително несправедливо и подлага всички от бранша на огромен риск от фалити. Изкарахме две тежки години с ковид пандемия и намален туристопоток, сега ситуацията е още по-тежка в туризма заради войната с Украйна. Никой не знае как ще върже двата края, а в същото време всяка година концесионните такси се вдигат, защото се индексират спрямо инфлацията", жалват се концесионери и наематели на плажни ивици.

Според хотелиерите и туроператорите връщането на високите стойности отново ще изгонят българските туристи към съседните дестинации – Гърция и Турция. Концесионери признаха, че обмислят да инициират преговори с Министерството на туризма, за да се намери взаимноизгодно решение.

Във Варна таксата замръзва

Цените на чадърите и шезлонгите на варненските плажове остават без промяна и това лято, съобщи представителят на концесионера Андрей Василев. Цените ще са 5 лева за чадър, 5 лева за шезлонг и 1 лв. за шалте. Подготовката на плажовете започва преди Гергьовден, ако времето е подходящо, уточни Василев.

Първата ивица, която ще бъде подготвена за сезона преди 24 май, е плаж „Централен“. „Задължително в началото на сезона цялото плажно пространство се подготвя с булдозер. След това всеки ден ще се почиства ръчно, а до края на септември - по веднъж на седмица машинно. Това ще се извършва рано сутринта между 4 и 5 часа, когато на плажа няма никой.

Цените на плажа на Златните ще са 8 лева за шезлонг, също толкова за чадър и 3 лв. за шалте. Така за чадър и два шезлонга на Златните тази година ще се плащат от 24 до 36 лв. според мястото на плажа. На паркинга в началото на курорта ще вземат по 10 лв. за кола. Ако се паркира някъде в комплекса, частният паяк веднага ще вдигне колата и собственикът ще трябва да плати и 80 лв., за да си я вземе. На бившата резиденция на ЦК на БКП „Слънчев ден“ ще се плаща по 7 лв. за чадър и толкова за шезлонг. На Св. св. Константин и Елена цените варират от 6 и 7 лв. до 10 лв.