Партиите пренебрегват здравния разум и решението на Народното събрание за Украйна е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Самата формулировка „военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, след като участва в церемонията на площад „Свети Александър Невски“ по повод 6 май.

„Днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите военни и към всички, загинали за родината. Войната, която бушува непосредствено до нас и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност“, заяви Румен Радев по повод днешния Ден на храбростта. Той допълни, че основният стълб на сигурността е Българската армия и хората, които са се посветили на нея с подготовка, осигуреност, мотивация и отдаденост.

Президентът предупреди, че военният конфликт в Украйна не се очертава да бъде кратък и ще се разраства, затова очаква разумни решения от българските политици. „Не бива да се допуска страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни“, заяви Румен Радев и допълни, че е опасно и абсолютно недопустимо в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната.

„По българските улици, трябва да се веят български знамена. Наш човешки и обществен дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги подкрепяме всячески“, каза държавният глава. Той отбеляза, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви, които нямат място у нас. „Всеки, който по един или друг начин пренася тези страсти в България, или ни въвлича във войната, трябва да понесе своята отговорност“, добави президентът. Президентът изтъкна, че, както предупреждава чешкият политик Вацлав Клаус, бягството от преговори означава удължаване на конфликта със всичките му последствия. „Това означава икономическа самоликвидация на Европа и явно ние сме се запътили натам“, допълни Румен Радев.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия на площад „Свети Александър Невски“ в София държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България участва в тържествения водосвет на бойните знамена на Българската армия. Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.