С празнична програма, посветена на Деня на Европа, Областен информационен център - Бургас и Община Бургас ще отбележат 9 май. През целия ден, в различни точки на града, са планирани събития за бургазлии от всички възрасти.

Разнообразните инициативи ще стартират експертите на ОИЦ, като превърнат къщичките за книги в дом на европейската литература.

Програмата ще продължи с представяне на мрежата от организации, представляващи институциите на Европейски съюз в града. Областен информационен център - Бургас, Европа Директно, EURES и EURAXESS ще предоставят експертна информация и съдействие на представителите на неправителствения сектор, бизнеса и всички заинтересовани граждани, ученици и студенти на открита приемна.

В 12:30 часа, по традиция ще звучат европейски произведения от репертоара на Бургаския духов оркестър. По същото време, под звуците на "Одата на радостта", украински и български деца ще творят в създадената за тях "Арт работилница".

Мястото на провеждане на събитията са площад "Толерантност" и открита сцена "Часовника" (градинката между Общината и хотел „България“).

От 13:30 часа талантите на Център за подкрепа на личностното развитие - Бургас ще претворят "Европа на белия лист" в зала "Георги Баев" на КЦ 'Морско казино" .

Празничният ден ще завърши в 17:30 часа в зала 2 на Центъра за съвременно изкуство и библиотека с литературно четене, на което младежи от бургаски училища - посланици на Европейския парламент, ще ни отведат на приказно пътешествие из Европа.

* Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа (USAFE) и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България ще изнесат концерт „Обединени чрез музиката" на 9 май в Бургас, от 18 часа, в експоцентър „Флора“.

Организатор на събитието е посолството на САЩ у нас. Репертоарът на бенда включва смесица от музикални стилове, включително симфонични произведения на Арън Копланд, саундтраци на Джон Уилямс, маршове на Джон Филип Соуза и вечните мелодии на Бродуей. Повече информация за Оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа ще откриете тук:

https://www.music.af.mil/Bands/US-Air-Forces-in-Europe-Band/

Представителният духов оркестър на ВВС на Република България е формиран през 2000 г. Той участва в церемонии по посрещане на държавни и военни делегации, ритуали в чест на национални и официални празници, учения и тренировки. Репертоарът на оркестъра съчетава традиции и съвременност.

* По повод Деня на Европа, бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА" в България ще организира кинопрожекции в Бургас, със съдействието на Община Бургас.

Те ще се състоят в залата на Културен дом НХК. При вход свободен можете да гледате два филма от 17 и 19 часа. Първият е „Урсус“, а вторият "Човекът, който продаде кожата си".

„УРСУС“

Украйна/България/Германия/Грузия, 2019, 111’

Сценарий: Заза Буадзе, Oтар Шаматава

Режисьор: Oтар Шаматава

Оператор: Сергей Борденюк

Музика: Андрий Пономаров

С участието на: Ника Тавадзе, Жозефин дьо Ла Бом, Богдан Бенюк, Илка Зафирова, Жорж Корафас, Кристиян Улмен

Продукция: Геополи филм – Павлина Желева, Георги Чолаков; Фреш продъкшън – Олег Шчербина; Актис филм продъкшън – Стелиос Зианис, Вера Вайт; Студио O – Отар Шаматава

Копродукция: Фреш продъкшън, Геополи, Актис филм продъкшън, Студио O

С подкрепата на: Националния филмов център, Държавна филмова агенция на Украйна, Фонд МДМ – Германия, Грузинския национален филмов център

През 1991 г., в разгара на гражданската война в Грузия, талантливият режисьор Ника мечтае да получи „Златната мечка“ на Берлинале, но пожар унищожава негатива на филма му. Отчаян, поема за Германия с бившия каскадьор и свой приятел Тома. В България се срещат с Ванга. След редица невероятни приключения из Европа, Ника открива любовта на живота си.

"Човекът, който продаде кожата си"

Сценарист и режисьор: Каутер Бен Хания

Оператор: Кристофър Аун

Музика: Амин Бухафа

С участието на: Яхия Махайни, Деа Лиан, Моника Белучи, Коен де Боу, Дарина Ал Жунди, Кристиан Вадим и др.

Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който, за да избяга от войната, заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.