Около стотина души излязоха в центъра на Бургас, за да се включат в „Поход на мира”, организиран днес в няколко големи български града. Хората носеха българския трибагреник и настояваха за ненамесата на страната ни във военния конфликт в Украйна под никаква форма.



„Да не се изпращат нито оръжия, нито танкове, нито там каквото изпращат. Говорим официално, защото неофициално те не са спрели да изпращат, няма и да спрат. Преди малко четох, че в „Арсенал” търсят 300 човека да назначат, така че аз мисля, че те предварително са си нагласили нещата и това, което ние правим тук, не бих го нарекла губене на време, но... Дано им светне, че в крайна сметка българинът, колкото и да е търпелив, може да изкара сопите и да тръгне. И на някой да му се наложи да бяга къде в Канада, къде някъде другаде, всеки сам ще си прецени както стана известна фразата”, каза Петя Пеева. Тя сподели, че снощи в 12 ч. вечерта й са се обадили организаторите на шествията в страната от „Народна мрежа” в Бургас да има присъствие.

„Какво значи техническа помощ? Всяко оръжие е техническо изделие, ако ще си играем на думи. Войната е между Русия и Украйна, ние сме на 298 км разстояние. Искаме мир, сигурност и спокойствие за децата си. Помагаме с каквото можем на украинците. Наистина жално ми е като виждам майките с децата, и аз съм майка. Каквото можем да направим, ние го правим. Кому е нужно да пращаме оръжие, какво ли толкова произвеждаме?”, каза Станка Георгиева.

Част от протестиращите бяха враждебно настроени към някои от присъстващите представители на медиите, тъй като смятали, че не отразявали правилно тяхната позиция. Изострена беше и реакцията им към преминаващ полски гражданин, който се позаинтересува какво мероприятие се провежда. Докато той даваше интервю за национална телевизия, един от протестиращите закри лицето му с плаката, който носеше. Възрастна жена пък каза, че трябвало да се отразява предимно мнението на българоговорящи хора, а не на чужденци.

Част от присъстващите останаха недоволни от броя на хората, дошли на площада.

„Във фейсбук всички сме много силни, а когато стане въпрос за реални действия – повечето ги няма”, коментира видимо недоволен мъж.