Двама молдовци са задържани за грабеж, при който са пострадали са украински граждани, настанени в апартхотел в Свети Влас. Предмет на престъплението са 65 хил. евро, 10 хил. лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни и мобилен телефон. Общата стойност е 197 хил. лева. „Бургаската полиция регистрира много сериозен успех. Отличното взаимодействие между полицията и Окръжна прокуратура дадоха повод да се поздравим с този добър резултат, ние можем да бъдем пример в национален мащаб за съвместна работа“, обяви на брифинг окръжният прокурор Георги Чинев. Той и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов съобщиха подробности за случая.

Украинското семейство се е настанило на свободен наем в Свети Влас, не е пожелало да получи статут за времена закрила. На 27 април около 11 часа е получен сигнал, че е извършен грабеж. „Семейството се състои от 48-годишен мъж, 35-годишна жена, 8-месечно бебе, възрастна жена, родственик на майката на детето. Възрастната жена и бебето ги е нямало по време на престъплението. След почукване на вратата, на руски език им се съобщава, че от поддръжката на хотела искат да извършат някакви действия. Вратата се отваря и две лица с медицинска маска на лицето нахлуват в стаята и привеждат в безпомощно състояние мъжа, като му връзват ръцете, след което настояват да им се предадат парите и ценностите, които се намират в жилището. Под заплахите, които са отправени, това е направено. След това извършителите се оттеглят. След подаването на сигнала, служителите от РУП-Несебър и от Криминална полиция на ОДМВР извършиха огромен по обем дейности“, каза старши комисар Калоян Калоянов.

Установен е бил маршрута, по който са пристигнали извършителите, както и този, по който са се оттеглили. Двамата извършители са задържани, те са молдовски граждани на 52 и 43 години. Влезли са през румъно-българската граница. Единият е задържан в автомобил – рентакар, на територията на област Велико Търново, а вторият – в курорта Св. Констатнин и Елена.

По данни на старши комисар Калоянов до 8 часа вчера, служителите на полицията в Бургаска област са издали и регистрирали 21 хил. регистрационни карти за временна закрила, като в една карта са семейства с деца.

Той призова украинските граждани да бъдат особено бдителни.