Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че положението в "Азовстал" е плачевно. Стоманодобивният завод е последният опорен пункт на украинските бойци в града, а заедно с тях там има и цивилни, предаде Асошиейтед прес.

"Местните, които успеят да напуснат Мариупол, казват, че там е ад, но когато напуснат тази крепост, казват, че е по-лошо", посочи Бойченко на видеоконференция, организирана от украинското правителство.

По думите му положението в завода е плачевно и гражданите "умоляват да бъдат спасени". "Там въпросът не е на дни. Въпросът е на часове", добави той.

Бойченко изрази надежда спиране на огъня да позволи на хората в завода да го напуснат безопасно. Русия по-рано предложи примирие, което беше отхвърлено от украинците с мотива, че Москва е нарушавала предишни споразумения за прекратяване на огъня. "Надяваме се у врага да има поне някаква човечност", каза кметът.

Един от украинските бойци в завода заяви за Ройтерс, че инициативата на ООН за евакуация е повод за надежда. По думите на 39-годишния капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския полк "Азов", тя за пръв път го е накарала да вярва, че войниците му може да се измъкнат живи.

"Това е първият случай, в който международните организации са в готовност и казват, че ще дойдат тук", каза той. "Ако руската армия иска да запази достойнство, поне по някакъв начин да покаже, че е способна на нещо, то нека им осигури достъп и най-накрая ще можем да евакуираме цивилните”.

В четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, че се водят усилени обсъждания за евакуация на "Азовстал". Във вторник руският президент Владимир Путин даде принципно съгласие ООН и Червеният кръст да участват в евакуацията на завода. "Зависим от добрата воля на всички воюващи страни", каза пред Ройтерс кризисният координатор на ООН Амин Ауад.

Украинските сили междувременно се опитват да възпрат руските опити за настъпление на юг и изток, където Кремъл иска да превземе промишлената област Донбас, отбелязва Асошиейтед прес. В някои градове се чуват артилерийска стрелба, сирени и взривове.