При засилен интерес от страна на туроператори се проведе представянето на организираните от РИМ–Бургас нови постоянни експозиции, нови изложби, археологически разкопки и туристически атракции за новия сезон тази година.

Провеждана традиционно в средата на май "Европейска нощ на музеите" ще даде старт на лятната програма на Регионален исторически музей Бургас. В "Нощта на музеите", 21.05.2022 г. експозициите на РИМ–Бургас, ще представят новите си изложби за летния сезон. Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянните и гостуващите изложби от 18:00 - 00:00 часа., с вход свободен.

Специален гост на музея днес беше доц. д.и.н. Николай Овчаров – проучвателя на Перперикон, Мисионис, замъкът във Вишеград и мн. др. Той присъства като експерт, силно впечатлен от средновековният град Русокастро. Доц. Овчаров представи своите най-нови проучвания за битката при Русокастро през 1332 г., намерили място в най-новата му книга му „Цар Александър Асен. Миротворецът“. Присъстваха и кметът на Община Камено Жельо Вардунски, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева и др. Техен домакин бе директорът на РИМ Бургас Милен Николов.

В Природонаучния музей – (ул. "Константин Фотинов" 30) в Нощта на музеите посетителите ще могат да разгледат новата постоянна експозиция „Светът в зрънце пясък“. Тя представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години и която е единствената в България. Във витрината са подредени най-интересните артефакти от всички континенти вкл. Антарктида, от различни плажове – златисти (Копакабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).

В Етнографската експозиция – (улица „Княз Александър Батенберг“ № 12-14), посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата "Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ – 11 табла с фотографии от 1946 и 1953 г., които представят в детайли нестинарския празник на 3 юни в село Българи и неговата кулминация – танца върху огнена жарава.

В Археологическата експозиция – (бул. „Алеко Богориди“ 21), ще бъде представена изложбата "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Това е първата и единствена по рода си подобна изложба, която представя най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от периода XII – XIV в. Това са блюда, купи и паници с различни изображения – растителни, геометрични, животински и др. Сред експонатите намират място такива световни паметници като барсът от Русокастро, еленът от Балчик и воинът-пантера от Созопол. Изложбата е съвместна, на музеите от Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

В Историческата експозиция – ( ул. „Лермонтов“ № 31) Откриване на гостуваща изложба "Манастирската култура на Балканите" от ИМ – Самоков. Изложбата ще гостува през целия летен сезон. Изложбата представя манастирите и манастирската култура на Балканите чрез 30 фотографии от различни Балкански манастири. "Манастирската култура на Балканите" представлява малка, но представителна извадка от фотографското творчество на проф. Михаил Енев. Негова е заслугата за популяризиране, изследване и запазване на духовното наследство на Атон – Света гора.

За летния сезон РИМ – Бургас е приготвил и редица атракции. В Археологическия музей посетителите ще могат да разгледат експозицията, дегустирайки вино от местни винопроизводители. Чашите, които ще се ползват за дегустация, са реплики на оригинални чаши за вино от праисторията, гръцката и римската античност, както и от средните векове, открити при разкопки на РИМ – Бургас.

Също в Археологическия музей ще бъде обособен кът за снимка. В специално направена арт инсталация посетителите ще могат да се заснемат във вид на императори, изобразени на антична монета.

В Етнографския музей също ще бъде обособен кът за снимка. Музеят предлага забраждане с оригинална кърпа за глава от с. Люляково, с която посетителките ще могат да се заснемат при стана от експозицията.

В Историческия музей също ще бъде обособен подобно място за заснимане. Там ще бъде обособен ретро-кът от края на 19 – нач. на 20 в., където посетителките ще могат да си направят снимка с реплика на характерна за периода дамска шапка.

През 2022 г. РИМ–Бургас предвижда серия от археологически проучвания. Ще продължат разкопките на Акве калиде, в зоната на северната стена на римската баня. Тези разкопки са изцяло финансирани от Община Бургас.

Също така ще продължат подводните проучвания. Ще бъдат направени две експедиции – една от Центъра за подводна археология, която ще работи в залива Форос, и една съвместна, между НИМ и РИМ–Бургас, която ще работи в залива Ченгене скеле и край нос Каба бурун. И двете подводни експедиции се финансират изцяло от Община Бургас.

Планира се продължаване на археологическите разкопки на средновековния град Русокастро. Там ще се допроучва щерната на замъка на крепостта, както и тайният проход с кулата-кладенец при северната стена на средновековния град. Разкопките ще бъдат финансирани от Община Камено; за финансиране РИМ–Бургас е кандидатствал с проект и пред Министерството на културата.

За пръв път бяха показани две от последните находки от крепостта Русокастро. Единият артефакт представлява керамичен съд с изображение на барс. Изображението е върху голямо блюдо, изпълнено е в техниката сграфито. Керамичният съд е част от изложбата организирана от РИМ–Бургас "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Другата необичайна и забележителна находка представлява конска кост, която се е използвала за гадаене; нагорещено желязо се допира до плешката, а гадателят гледа от обратната страна по какъв начин е разпукана костта вследствие от високата температура и по това е извършвал своите предсказания.