Над 100 камиона и автобуса оформиха солидна колона на ул. „Крайезерна” в Бургас, откъдето след броени минути ще потеглят на мирно шествие по централните улици на града. Тяхната демонстрация ще премине по бул. „Яким Якимов” до кръговото на изхода за АМ „Тракия”, ще се върне обратно по ул. „Крайзерна”, след което ще се отправи към детелината в посока Созопол.

Протестът в Бургас е част от недоволството на превозвачите в цялата страна.

„Исканията ни са да бъде подпомогнат транспортният бранш, нашата държава и обикновените граждани, защото ние сме паралелно свързани. Всичко е свързано с транспорт. Всяка една стока до дома идва от тези автомобили, които са тук днес на протеста. Нашите искания не са толкова сложни или неизпълними. Трябва само добра воля, за да бъдат изпълнени от правителството. Искаме намаляване на акциза на горивата за определен период от време, искаме да бъде премахнат биокомпонента за определен период от време, искаме да не бъде разширявана тол системата, защото допълнително ще натовари бюджета на транспротните фирми, съответно ще повиши нивата на транспорта и цените на стоките в магазините. Много от държавите в Европейския съюз вече го направиха това нещо, даже с месеци назад, ние сме последни както винаги. И най-големият проблем е, че държавата нехае и не иска да ни чуе. Нека обикновените хора да разберат, че по този начин искаме не само да бъдат подпомогнати нашите фирми, но да бъде спряна инфлацията доколкото може да не идва от транпорта”, каза Тодор Димитров.

Управителят на „М-БУС” Румян Христов заяви, че са против включването на второкласните пътища в ТОЛ системата.

„Категорично против сме, защото това допълнително ще оскъпи услугата. По второкласната пътна мрежа ние обслужваме предимно малки населени места, които всички в държавата знаят, че са с много малък пътникопоток. Там транспортното обслужване е на минимално ниво и всяко оскъпяване няма как да не се отрази в цената на транспротната услуга. А това може да доведе до край на транспортното облсужване”, заяви Христов.