Историята на всяко населено място е една дълга приказка, сътворена от хората, родили се или живели и творили там. Всеки оставя след себе си някаква следа, но времето неумолимо слага върху нея своя отпечатък и се опитва да я заличи, за да отвори място за следващите поколения. Повечето от тези следи вече безвъзвратно са изчезнали, но има и такива, много ярки, които остават дори до наши дни и ни позволяват да повдигнем завесата на миналото.

Така започва най-новата книга, разказваща за миналото на Поморие и за духовниците, стъпвали по тези земи. Книгата се казва „Патриарсите на Анхиало“ и се издава с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Поморие. Премиерата ѝ ще се състои на 28.04.2022 г. /четвъртък/ от 18.00 ч., в ГХГ “Дечко Стоев” Поморие. „Патриарсите на Анхиало“ ще бъде представена лично от автора д-р Венцислав Каравълчев, който ще сподели повече за пътя от зараждането на идеята, през събирането на ценна информация за изследването, до финалния резултат.

Д-р Венцислав Каравълчев е роден в Бургас. Завършва Духовната академия – Богословски факултет на Софийския университет през 1992 г. Специализира богословие в Женевския университет, в Университета „Грегориана“ в Рим и в Атински университет „Каподистрия“. Има магистратура в областта на Исляма и християно-мюсюлманските отношения в Университета на Бирмингам. В периода 1997 – 2000 г. специализира в Атинския университет „Каподистрия“ в областта на Църковната история при проф. Димитриос Гонис. През 2002 г. изучава „Мисиология“ в колежа на CMS London. В периода 2002-2012 г. работи като православен мисионер в Украйна и Грузия, където преподава Мисиология, Църковна история и История на исляма в Батумската духовна семинария. От 2016 г. преподава в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Патриарсите на Анхиало“ си поставя задачата добросъвестно и в пълнота да даде своя принос в обогатяването на местната история в най-интересната и поучителна част от нея – духовната. Да възстанови частично образите на някои от големите духовни водачи, родени или прекарали част от живота си тук. Авторът определя книгата като вдъхновяваща приказка за миналото на Анхиало. „Усилията на историята, археологията и другите науки, които се опитват да възстановят миналото на Анхиало, са още в самото начало, така че са разчетени едва няколко страници от тази увлекателна за всички любители на историята приказка“, споделя още д-р Каравълчев.