По данни на ВМР към 13 ч. днес трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Ето и повече информация за изискванията за пътуващите.

Възстановено е пропускането през съвместните гранични пунктове „Златоград“/„Термес“ и „Ивайловград“/ „Кипринос“.

От всички пътници, които са навършили 5-годишна възраст, се изисква сертификат за ваксинация /валиден 270 дни/, сертификат за преболедуване /валиден 180 дни/, негативен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пристигането на ГКПП или негативен резултат от бърз /антигенен/ тест, направен до 24 часа преди пристигането. Отпадна изискването влизащите в Гърция пътници да имат генериран QR код след попълване на PLF /Passenger Locator Form/.



На границата с Румъния:

Трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход на ГКПП "Видин".
Възстановeно е преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“. Дейността на тези два пункта се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа. Румъния отмени всички ограничения при влизане в страната, свързани Covid-19.

На границата с Република Сърбия:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Няма изискване към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.

На границата с Република Северна Македония:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Всички български граждани, влизащи в Република Северна Македония, трябва да представят на границата сертификат за имунизация с две дози ваксина срещу Covid 19, документ за преболедуване на коронавирус, медицинско свидетелство с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането или негативен резултат от бърз тест, направен не по-рано от 48 часа. Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно, ще могат да направят това в рамките на 5 часа с предварително подписана декларация на влизане, която ще трябва да приложат пред граничния контрол на изход от страната. Лица до 18 - годишна възраст са освободени от изискването за предоставяне на документ за Covid 19 при влизане в РСМ.

На границата с Република Турция:

Трафикът е интензивен за леки автомобили на изход на ГКПП "Малко Търново".
При влизане в Турция през сухопътните гранични пунктове не се изискват документи, свързани с Covid-19.