След две години забрани за пътуване, този Великден ще напомня за ерата отпреди Covid и затова е подготвен специален план за проверки по магистрали и пътища към курортите, обявиха от гръцката полиция.

Трафикът бе засилен още в четвъртък, но пикът за великденските екскурзии се очаква на Разпети петък.Ключова роля ще имат служителите от КАТ, които трябва да следят дали се спазват правилата за движение. Ще има патрули още в първите километри след граничните пунктове. Засилено полицейското присъствие се предвижда по автогари и пристанищата, пише "Труд".

Катаджийските хайки ще бъдат непрекъснати. Специален акцент се поставя на няколко нарушения, за които глобите драстични. Употребата на алкохол се наказва от 200 до 1200 евро, 6 месеца без книжка, при висока концентрация и 2 месеца затвор. Превишена скорост с 30 км/ч над допустимата се санкционира с 350 евро и 90 дни без книжка.

За минаване на червен светофар глобата е 700 евро, номерата на автомобила се свалят за 60 дни, а книжката се взема за 20 дни. За шофиране без колан глобата е 350 евро и книжката се взема за 10 дни.

Член 32 от гръцки Закон за движение по пътищата посочва, че след натоварване на автомобила, брутното тегло не трябва да надвишава посоченото от производителя на регистрационния талон. Багажът, по време на пътуване, не трябва да пречи на водача, или да намалява видимостта му. Не трябва да покрива предните и задните светлини и регистрационни табели.

Товарът не трябва да излиза от задната част на превозното средство повече от 30% от общата дължина на автомобила. Глобата за това нарушение е 80 евро, като при опасно претоварване колата се спира от движение.

Полицейски екипи ще патрулират и в големите градове, които се очаква да бъдат обезлюдени, тъй като голяма част от гражданите се насочват към курорти и острови. Поради тази причина патрулите на полицията ще бъдат явни и непрекъснати, със специални охранителни камери за извършване на наблюдения на лица със съмнително поведение с цел предотвратяване на кражби, грабежи и други престъпления.