Отново дойде това време от годината, в което нямаме търпение да сложим празничната трапеза. А задължителен елемент на нея по Великден са яйцата - красиво изписани и прилежно публикувани в социалните мрежи.

Е, последното не е задължително, но със сигурност искаме да станат толкова красиви, че да е грехота да не се похвалим с тях. Пробвали сме какви ли не техники и тази година отново искаме нещо ново. Затова се поразровихме в Pinterest и открихме не една и две идеи.

Временни татуировки

Можем да ги намерим на много места, най-вече в магазините тип "всичко по левче". Основното им предназначение е за лепене върху кожата, но защо пък да не пробваме и върху някое вече боядисано яйце?

По-дългите татуировки са доста подходящи за целта, защото могат да обхванат целия диаметър на яйцето и са се получи супер ефект. Само го изчакваме да поизстине, залепваме внимателно и притискаме за няколко минути.

Четка за зъби

Предварително боядисваме яйцето в желания от нас цвят. След това взимаме четка за зъби (неупотребявана, разбира се), потапяме я в друг цвят боя и минавайки с пръст през косъмчетата, пръскаме по яйцето. Най-добър ефект ще се получи, ако напръскаме със златна или сребърна боя.

Ориз

Трябва ни чаша ориз и малко, здраво пликче. Изсипваме ориза в него, капваме няколко капки желатинова боя (от един или няколко цвят) и разтръскваме добре, за да се оцвети. След това слагаме подсушеното яйце и отново разтръскваме пликчето, за да се оцвети.

Домакинска хартия

Повечето рула са с декоративни перфорации, които можем да използваме за по-ефектно боядисване. Взимаме едно парче хартия, капваме на него от няколко различни цвята, увиваме яйцето и притискаме добре. Важно е хартията да не е прекалено мокра, защото ще се разтече и няма да постигнем желания резултат.

Олио

Предварително боядисваме яйцето в желан от нас цвят. След това в друга купичка разтваряме друг цвят боя (като трябва да е по-наситен) и добавяме две-три лъжици олио.

Потапяме вече изсъхналото яйце с лъжица и внимателно обръщаме от всички страни. Така се получава мраморен ефект. Важно е да не държим прекалено дълго, защото тогава цялото яйце ще се оцвети, а не това е идеята.

Пукащо фолио

Ако имаме едно парче под ръка, можем да създадем яйца с шарка, наподобяваща тази на дивите котки. Намазваме фолиото с боя (за предпочитане златна) и увиваме яйцето. Задържаме няколко секунди, отвиваме и оставяме да изсъхне.

Декупаж

Добрата стара техника никога не излиза от мода. Трябва ни само яйчен белтък за лепило и изрязани парчета от салфетки, списание, вестник или друга хартия. Разбира се - и въображение. Супер ефект се получава и със залепване на парченца сребърно или златно фолио.