Кметът Димитър Николов поздрави директора на Държавен архив – Бургас Данка Георгиева и целия екип по повод навършването на 70 години от създаването на институцията.

„Благодаря ви за професионалната работа и за това, че пазите жива паметта на Бургас!“, каза Николов. Заедно с него на посещение в Държавния архив бе и директорът на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ в Община Бургас Златина Георгиева.

Екипът на Държавен архив – Бургас показа на своите гости едни от най-интересните документи, които се съхраняват.

Сред тях е документ, съставен от първия кмет на Бургас Нико Попов, с негов почерк, който се отнася за манастира на остров Света Анастасия. Друг интересен експонат е и молитвеник от 1777 година, който е свързан с църквата „Св. св. Кирил и Методий“.

Екипът на архива представи още снимки на Васил Левски от 1867 година и на войводата Филип Тотю, който е гостувал в Бургас през 1898 година.

Семеен албум на семейство Хашнови, който е на повече от 150 години, първият бюджет на Бургас от 1879 година, както и първата протоколна книга на Общината също се съхраняват м местния архив.

Друг любопитен документ, пазен в архива, дава сведения за това как през 1906 година църквата „Света Богородица“ е превърната от гръцки в български храм. На него са положени подписите на 5000 човека, а службата започва да се води на български език.

Назад във времето Бургаската община е информирала населението чрез издаване на специални бюлетини. Днес техни оригинали също се пазят в Държавния архив. Там е и оригиналната снимка, запечатала откриването на пристанището.

Най- новото попълнение в архива са неизвестни досега снимки на Апостол Карамитев. Планира се те да бъдат показани в изложба на 17 октомври 2023 година, когато се навършват 100 години от рождението на бургаския актьор.