Съмнение за източване на пари от НЗОК и НОИ на санаториум в Баня, Карловско. Специализираната болница за рехабилитация в града е филиал на цяла структура от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки. Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям процент от пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на служителите са давали кашкавал и салам, сочи разследване на Нова тв.

"Пишат документи все едно сме почиващи, а ние ходим на работа. След седем дни се подписваме, че вече излизаме от клиничната пътека и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По НОИ е по-скъпа процедурата и фактически на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал", разказа пред Нова тв бившата служителка Бояна Кандилева.

"Имало е и случаи, когато сме били по НОИ, да ни се предлага освен кашкавала, и пилешки шишчета", признава работещ в болницата рехабилитатор.

"Два пъти ме водиха по НОИ и един път – по клинична пътека. Първият път взехме шпеков салам, кашкавал, луканка. Аз взех салам и кашкавал, без луканка", разказва друг служител на болницата.

Бивш рехабилитатор също твърди, че поне два пъти е минавал по клинична пътека през здравното заведение.

Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека фиктивно, без да ползва процедури.

И други служители в санаториума обясняват, че през годините многократно са били принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и програми на НОИ. По документи, в единия случай почивката била по 7 дни, а в другия - по 10. Твърдят, че болницата получавала държавни пари за неосъществените спане, храна и процедури, а на тях им давали кашкавал или салам в замяна.

"Идва главната сестра, казва: "Дай си личната карта, да може тук да те пуснем по клинична пътека или по НОИ. След седем или десет дни ела да се подпишеш и да си вземеш кашкавала". През другото време ние сме на работа. Няма как да правим процедури, докато сме на работа. На няколко пъти съм взимал кашкавал заради клинична пътека, няколко пъти съм взимал кашкавал, двойна порция заради фиктивно присъствие по НОИ в санаториума", разказа действащ рехабилитатор.

По думите на служителите с фиктивните почивки се занимавала не само главната сестра, но и преките ръководители.

"Шефът Иванов ме записа по НОИ. Два пъти съм влизал по НОИ. Първият път ни взеха личните карти, отидохме и се подписахме, че сме били по НОИ. Те ме пишат по пътека, а аз си работя", пояснява действащ рехабилитатор.

Николай Чакъров също е получавал кашкавал години наред. Половината му стаж минава като рехабилитатор в болницата. Не помни колко пъти е записван като фиктивен пациент.

Въпреки че по закон за прием по програма на НОИ или по клинична пътека се изискват медицинско направление, удостоверение, доказващо заболяване и още допълнителна документация, от служителите се искало само да се подпишат и да си вземат кашкавала.

„Всичко е подготвено предварително от главната сестра или от ръководството. От пациента - служител не се изисква нищо друго, освен да подпишат.

"Никога не сме знаели в коя стая сме настанени, с каква диагноза сме пуснати, нито пък сме знаели какви процедури правим. Никой от нас не е подготвял документи, нито знае какъв е наборът от документи. Всичко е ставало автоматично, без ние да знаем. Просто казват, готово. Документите са приготвени , пътеката е пусната, НОИ е пуснат, просто се подпиши, че си направил процедурите", разказва служител на болницата.

Версиите на ръководството били различни. Едната, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса ще се направи ремонт на базата. Другата, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.

По време на фиктивния престой ръководството пускало фиктивни отпуски, твърди още служителят.

Димитър Шопов е с двайсет години стаж в санаториума. Разбрал, че за пореден път е фиктивен пациент, след като на изборите миналото лято се оказало, че трябва да гласува в болницата, а не в училището в града. Твърди, че след като отказал да подпише документите на финала на престоя, управителката го е съкратила.

След разговор с управителката, Димитър пише жалби до НОИ, Здравната каса, омбудсмана и Комисията за защита на личните данни. Проверките установили нарушения в алгоритъма на лечението и почивката на Димитър била анулирана. Управителката на санаториума обаче твърди, че е освободила мъжа от работа, защото я заплашил с убийство. Отрича твърденията и на останалите си колеги.

"Това са служители, които явно имат някакво огорчение от това, че са си тръгнали оттук. Нарушенията са пак казвам, чисто фактически грешки, по отношение на неразписана процедура или неспазен час за процедура", заявява Божана Иванова. Твърди, че болницата никога не е имала проблеми с липса на пациенти.

От здравното министерство изпратиха справка, според която през 2021 г. в санаториума в град Баня са лежали 3 306 пациенти. За тях болницата е получила 1 499 306 лв. От НОИ пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000лв. ,за лечението на 184 пациенти. Директорката на института в Пловдив обясни, че са открити нередности при лечението на четирима служители от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по програма на НОИ в болница в областта, трябва да подаде документи лично в дирекцията в Пловдив.