Тази събота и неделя празнуваме съответно Лазаровден и Цветница. Отбелязваме ги броени дни преди Великден, когато казваме, че природата се „събужда“ за нов живот! Честването им традиционно върви ръка за ръка с интересни обичаи, музика и хубави български песни, много детски смях, аромат на пролетни цветя и върбови клонки.
Тази година в празненствата се включва и Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, когато на 16 и 17 април, събота и неделя, в комплекса ще е пъстро, забавно, зареждащо!

Богатата програма започва от днес, 16 април, с откриването на пъстър пролетен базар за изящни и вкусни продукти. Ръчно изработени дарове, фини плетива, подаръци за любими хора и ароматни деликатеси очакват малки и големи на крачка от Рибарското селище. Интересен акцент на базара са специалните пролетни работилнички, в които желаещите да покажат своите арт заложби ще могат да си изработят цветни пана, празнична украса, да творят върху свещ, посредством техниката декупаж и да разберат що е то плъстене.

Празничната музикална програма на Лазаровден е с начало 11:30 часа, когато на сцената на КТК „Ченгене скеле“ ще излезе Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и ще зарадва почитателите на автентичния фолклор. Веднага след тях ще се изявят ФТА „Никола Гинов“ при МКЦ - Бургас; ДФТА „Радост“ към ЦПЛР - Бургас и Народен хор „Трепетлика“, които ще поканят присъстващите на голямо празнично хоро.

В празничната неделя, когато отбелязваме Цветница, от 12:30 часа, много музика, песни и танци ще поднесат талантливите деца от школите при НЧ „Любен Каравелов 1940“ Бургас. Музикални поздрави са подготвили Фолклорна формация „Тракийче“ с ръководител Пенка Петрова и вокален ансамбъл „Морски бриз“, с ръководител Емануил Арнаудов.

Всички посетители на комплекса ще могат да разгледат и интересна фотоизложба със снимки от значими влажни зони по Черноморското крайбрежие, макети на риби и птици, създадена по програма за Трансгранично сътрудничество, която още веднъж ще обърне внимание на любимото Черно море и колко е важно да го опазим чисто.

Вижте цялата програма за празничния уикенд:

16 и 17 април /събота и неделя/
10:00 – 19:00 часа
Пъстър пролетен базар

Весели работилнички за малки и големи:
10:00 – 18:00 часа
Пролетна и цветна арт работилничка и декупаж върху свещ, съвместно с „Усмихнати осмици”
10:30 – 17:00 часа
Работилничка плъстене с Даниела Власакиева
12:00 – 16:00 часа
Арт работилничка – изработка на цветни пана с Арт магазин „Вълшебство” и „Пъстрото МД”

16 април /събота/
Лазаровден
11:30 часа
Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Странджа“

12:15 часа
Празнична музикална програма
С участието на: Фолкорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при МКЦ - Бургас;
Детски фолклорен танцов ансамбъл „Радост“ към ЦПЛР - Бургас с художествен ръководител Димитър Гинов;
Народен хор „Трепетлика“ с диригент Пепа Запрянова

13:00 часа
„Да се хванем за ръце!“ – празничното хоро на Ченгене скеле

17 април /неделя/
Цветница
12:30 часа
„С нас е весело!“ – музика, песни и танци с Народно читалище „Любен Каравелов 1940“ Бургас.

В програмата участват: Фолклорна формация „Тракийче“ с ръководител Пенка Петрова и вокален ансамбъл „Морски бриз“, с ръководител Емануил Арнаудов.