Със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков Главна дирекция „Национална полиция“ започна цялостна проверка на дейността на отдел „Охранителна полиция“, съобщи Нова тв. Поводът - клипът, на който се вижда как полицай удря шамар на турски шофьор. Тогава потърпевшият разказа, че му е бил поискан подкуп.

В хода на проверката о казуса бяха установени двамата служители на реда. Те са младши инспектори от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и магистрали“. Прекият извършител е с 18 години стаж в системата на МВР, а шофьроът на патрулния автомобил работи във ведомството от 9 години. Те са дали обяснения за случилото се, както пред прекия си ръководител, така и пред състава на проверяващата комисия.

Междувременно от комисията е изискана и цялостната документация от 4 април, работния ден на двамата полицаи, в която е проследена и извършената административно-наказателна дейност по време на дежурството им. Изяснява се и начинът на ползване на техническите средства. Констатирано е, че случаят с чуждия гражданин не е докладван и отбелязан в документацията.

За изясняване на истината е изпратено искане до Дирекция „Консулски отношения“ за връзка с Посолството на Турция у нас и среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и българския полицейски аташе в Турция.

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.