"Има всякакви предизвикателства и кризи, през които трябва да преведем страната, и коалицията трябва да бъде стабилна. Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум". Това заяви в студиото на "Здравей, България депутатът от БСП професор Румен Гечев. .

По думите му дори и Народното събрание да гласува военна помощ за Украйна, лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова няма да подпише за износ на оръжие и ще излезе от управлението, тоест ще се отиде на нови избори. „Ако парламентът вземе такова неразумно решение – ние няма да участваме и ще излезем от коалицията”, категоричен беше той.

„При създалата се ситуация от неделя, почти съм сигурен, че няма да подкрепим и втория кандидат за поста за шеф на БНБ. Не искаме да взимаме страна и да се противопоставяме на нашите партньори в коалицията. БСП е партия, която внася спокойствие. Нямаме желание да задълбочаваме раздора и да подкрепяме другата кандидатура”. Това заяви Гечев в коментар за избора на новия гуверньор на БНБ.

„Ние сме по-малкият партньор в коалиция и подходихме справедливо и спокойно и изчакахме да видим какво ще предложат нашите партньори”, посочи той в отговор на въпрос защо той не се е кандидатират за шеф на националната банка. Той подчерта, че ако не се избере нов управител на финансовата институция, начело ще остане Димитър Радев който е и сега.

„А да му бъде предложен още един мандат – всичко е възможно. Може да има и нови предложения”, посочи Гечев.

източник и кадър Нова тв