Подполковник Азатбек Омурбеков, командир на 64-та мотопехотна бригада на руската армия, е отговорен за клането на цивилни в Буча. Това показват данни на Украйна.

Подполковник Азатбек Омурбеков, за когото се смята, че е около 40-те, беше идентифициран от InformNapalm, украинска група, която следи руските военни и специални служби и която оповести домашния му адрес, електронна поща и телефонен номер, предава БГНЕС.

На редките снимки на Омурбек, които могат да се видят публично, се вижда, че той е с униформа, шапка и две звезди на пагоните на раменете, които бележат чина му. Също така на една от снимките, които се разпространяват в социалните мрежи, се вижда Омурбеков със свещеник на Руската православна църква. Според медиите снимката е направена през ноември 2021 г. в Хабаровск, когато е получил благословия от свещеника.

„Историята показва, че повечето битки водим с душите си. Оръжията не са най-важното нещо. Църквата е място, където можем да се причестяваме и да се подготвим за предстоящите събития“, пише британският вестник „Таймс“ след богослужението, наричайки Омурбек „касапинът от Буча“.

Официалните данни за службата му в руската армия показват, че през 2014 г. за изключителни заслуги той е награден от руския заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков.

В Украйна се смята, че той е отговорен за военните престъпления и организираното убийство на жени и деца в Буча. Омурбеков е начело на частта, която е участвала в превземането на този град, а до края на март е задължен да държи града, на около 25 км от Киев, под руски контрол.

Омурбеков и неговото подразделение напуснаха Буча, след като Русия обяви, че е завършила първата фаза от войната и че фокусът на руската армия се измества към „пълното освобождение на Донбас“, регион на изток от самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики.

Според предишни твърдения на руското министерство на отбраната, Омурбеков и неговата 64-та мотопехотна бригада са напуснали Украйна и са в Беларус. Украинското разузнаване твърди, че неговите войски, а вероятно и той, могат да се върнат на фронтовата линия. Според техните данни те скоро трябва да се преместят в Белгород в Западна Русия, преди да бъдат изпратени за борба с горещи точки като Харков.