Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана за убийство на магистрат от Специализираната прокуратура, съобщиха от обвинението.

На 6 апрлил 2022 г. на ул. „Черковна“ в София, в служебния кабинет на магистрата, в шкаф с канцеларски материали, е намерен хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В него са открити – 1 патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

По случая е образувано досъдебно производство, а разследването е възложено на следовател от Софийска градска прокуратура, предава Offnews.

Магистратът е бил с охрана повече от година, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя допълни, че прокуратурата ще информира Европейския парламент, Европейската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори и дипломатите, акредитирани у нас, за случая.

През последните месеци спецпрокурорът многократно е посещавал болницата, за която се намеква в писмото.

Според Милева целта е магистратите да се страхуват да изпълняват своите задължения.

"Скандално е, че това е случва в държава, която е член на ЕС. Висш магистрат да бъде заплашван по този начин. Не е нормално прокурор да намери такава заплаха в бюрото си в сградата на Специализираната прокуратура, която е охранявана от Министерството на правосъдието", посочи говорителят.

Тя напомни, че основната мисия на магистратите е да се борят с престъпността и да защитават българските граждани от посегателства, "а не нашите колеги и техните близки да са подложени на системи и заплахи".