На оперативно заседание Министерски съвет взе решение да предложи на президента Румен Радев да освободи началника на НСО Емил Тонев.

Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от НСО, както и доказателства за неправомерно предоставяне на видеоматериали от сградата на МС и служебните входове.

Видеоматериалите от входовете на МС са предадени на Софийска градска прокуратура с гриф СПЕШНО от г-н Тонев след като е станало ясно, че МС е станал точка за контакт на Европейската прокуратура. Те обхващат периода от края на февруари до края на март.

От кабинета са разбрали за предадените видеоматериали на прокуратурата от медиите, а премиерът Кирил Петков не е бил уведомен за това.

В същото време НСО се е забавила с предоставянето на записи от същите камери за разследването за полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020, изтъкна Лена Бориславова.

В следващите дни ще бъде обсъден законопроект за промяна в правомощията на НСО. Управляващата коалиция намира за неправилен 4 годишния срок за охранявани на бивши премиери и президенти. Предложението е срокът да стане 1 година.

източник БНТ