Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор за следващите 8 самолета F-16, те ще дойдат през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29, ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към въздушния си суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена.

Това заяви президентът Румен Радев на новината от САЩ, че са одобрили продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България.

"Спомняте ли си защо през 2019 г. наложих вето на решението на НС за закупуването на F-16 - не заради самолета. Той ни предоставя прекрасни боеспособности. Наложих вето заради начина, по който беше сключен договор от българската страна. Тогава казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези 8 самолета, за да могат да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности беше 3 млрд. лв. Българското правителство взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2 млрд. и 100 млн. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда.

Убеждаваха ви, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. Отново е 3 млрд. предложението и няма как да бъде. Ако искаме този самолет да лети в България, да има оборудването, с въоръжение и обучение на летците и инженерния състав, това е цената - 3 милиарда за втората половина.

Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 милиарда? Дали можем да си го позволим сега с разсрочено плащане, колко време е това разсрочено плащане? Ако може да си го позволи - желателно е да може, защото трябва да имаме пълна ескадрила, как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че ще можем да носим бойно дежурство след 2025 - той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета", допълни Радев.

Държавният глава Румен Радев даде съвместен брифинг с президента на Република Албания Илир Мета, който е на посещение у нас.

Източник БНТ