След рекордното поскъпване на газа в петък експерти и индустрия очакват ново поскъпване на живота. Най-високата в историята досега цена от 142 лева за мегаватчас ще доведе до проблеми за редица браншове. Очаква се поскъпването да се отрази и на цените на плодове, зеленчуци и зърнени култури.

Динко Топузов е намалил сериозно ползването на газовото отопление в апартамента си още по средата на зимата. Минал е на ток, след като е платил рекордна сметка. Не отоплява цялото си жилище, но сметките му остават високи. Заради поредното увеличение не вижда как би започнал отново да използва газ.


„Не съм ползвал и аз половината месец, защото декември месец имах около 600 лева за газ. Мисля, че тепърва ще се отразява на нас потребителите”, коментира Динко Топузов.

Енергийните експерти също не правят оптимистични прогнози за рязко поевтиняване на природния газ.

„Тенденцията е за леко увеличение на спот пазара на втечнен газ, който влияе на Русия и България. Би трябвало да има известно увеличение и за месец май”, обясни енергийният експерт Христо Казанджиев.

Така поредното увеличение на газа ще усетим всички. Торовата индустрия работи на синьо гориво, а зеленчукопроизводителите са сериозно зависими от нея.

„За производства на храна са необходими торове. След като торовете поскъпват логично е да поскъпва и храната”, обясни Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Причина за скока с 25% правителството вижда в нестабилността на борсите.

„Цените на борсата са изключително волатилни, всеки ден буквално се променя ситуацията. Това, което обаче предстои да бъде обявено на следващия Европейски съвет в Брюксел, е именно предложението за съвместно договаряне и купуване на газа”, обясни Лена Бориславова, говорител на правителството.

И до днес ситуацията с плащането на газа остава неясна. Нито в „Булгаргаз”, нито в Министерския съвет все още има искане от Русия за промяна на валутата.

„Позицията на България и цяла Европа е твърда – ние няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали”, заяви Бориславова.

Кога ще започнат преговори за общо договаряне на Евросъюза с „Газпром” също не е известно.