„Трябва се работи усилено по хоризонталната програма на ЕК Еразъм +. В рамките на 2022 г. по плана на програмата има достъп до финансов ресурс от 3 милиарда евро, включително и за България. Почти 60 млн. евро. от тях са с достъп за спортни дейности. Три от поканите по програмата стартираха през ноември 2021 г. и бяха с краен срок март тази година. В Коалиционното споразумение има поет ангажимент именно за създаване на възможности за финансиране на спорта по линия на международни програми“.

Това коментира в рамките на парламентарния контрол народният представител от ГЕРБ-Бургас Деница Николова. Тя отправи няколко въпроса към спортния министър Радослав Василев, един от тях бе кои клубовете и федерациите чрез Министерство на младежта и спорта (МСС), както и училища са кандидатствали по програма Еразъм +. „Тя крие сериозни финансови ресурси, които не трябва да се пропускат“, категорична бе Николова.

Ресорният министър не посочи конкретно организациите и рецепиентите, които са се възползвали и кандидатствали по програмите на Еразъм+ в сектор „Спорт и младежки дейности. Бургаският депутат насочи вниманието и към Спортно училище "Юрий Гагарин" - Бургас. „Подкрепа по ОП „Региони в растеж“ бе свързана с въвеждане на мерки за енергийна ефективност в Спортното училище в Бургас. Проектът беше забавен много при двете служебни правителства миналата година. И жителите на Бургас, както и всички, свързани с учебното заведение, трябва да имат информация какво се случва по този казус“, допълни бургаският депутат.

От отговора на министъра стана ясно, че той е прекратил обществената поръчка за саниране на сградата при встъпването си в длъжност. Очаква се процедурата да бъде разпоредена наново и да бъде удължен срокът по програмата.

Акцент във въпросите на Деница Николова бе по отношение на политиката по кадрово обезпечаване на управленския състав в ММС. „В последните месеци, от информацията в медиите, е видима промяна както в министерството, така и във ведомствата и спортните училища в страната. Какви конкурси до края на 2022 г. ще бъдат обявени за прозрачност на избора на нови капацитетни управленски кадри? При изпълнение на политиките за младежта и спорта в за управление на програми и проекти имаме немалка част от звената, които се занимават с европейско финансиране. По какви проекти се работи в момента по линия на ЕС и как е обезпечено кадрово звеното, което се занимава с тях?

Министър Василев не отрече и подчерта, че при встъпването му в длъжност е започнала цялостна промяна в структурата на министерството. Планира се провеждане на конкурси за работни места в следващите месеци.

Деница Николова коментира и един казус с голям обществен отзвук. „Най-голямото спортно училище в страната „Ген. Владимир Стойков“ е с нов директор. За краткото време откакто е на поста си, се спря училищния автобус, с които децата ходят на тренировки. Всичко се случва в края на учебната година, неподходящ момент за смяна на управленски кадър с ясни качества. Това е безцермонно уволняване на човек с над 15 години професионална ориентация и блестяща спортна кариера - Борис Борисов”.