От днес, 1 април, отпада епидемичната обстановка. Това означава, че отпадат въведените в страната противоепидемични мерки. Отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

„ Въпреки че извънредната обстановка отпада, COVID-19 не си е отишъл. Затова е важно именно сега, когато случаите намаляват, да насочим вниманието към ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, за да сме подготвени за евентуална нова вълна“, обясни здравният министър Асена Сербезова преди два дни.